Регионални интернет форум у Београду

31. 03. 2015.

ART_9895

Другог дана конференције ДИДС 2015, 11. марта, одржан је Регионални интернет форум, који је окупио 39 представникa националних регистара Бугарске, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Србије, као и представнике државних органа, локалних интернет заједница и глобалних интернет организација.

Регионални интернет форум одржан је у Хотелу „Metropol Palace“, у Београду, у форми округлог стола, у потпуности на енглеском језику, као регионални стручни интернет скуп за позване учеснике. У име РНИДС-а као домаћина скупа, уводну реч је имао Душан Стојичевић, председник Управног одбора и члан Програмског одбора ДИДС 2015.

У првом блоку, са темом „Regional activities“ (Регионалне активности), модератор је био Војислав Родић, председник Конференције суоснивача РНИДС-а и члан Програмског одбора ДИДС 2015, а представљене су регионалне активности у области Интернета и одржан припремни састанак за предстојећу EuroDIG конференцију у Софији.

Wolf Ludwig (Швајцарска), програмски директор EuroDIG 2015, дао је преглед настанка EuroDIG-а 2008. као европске верзије IGF-a (Internet Governance Forum), односно као паневропског дијалога о управљању Интернетом, насталог самоорганизовањем чланова европске интернет заједнице. Илија Базљанков (Бугарска), председник Извршног комитета швајцарске CORE асоцијације регистара, говорио је организационим изазовима конференције EuroDIG 2015, заказане за 4. и 5. јун у Софији. Sorina Teleanu (Румунија), из Коморе посланика Парламента Румуније, указала је на потребу да се представници југоисточне Европе више укључе у глобални интернет дијалог, због чега ће у Софији, дан пре EuroDIG-а, 3. јуна, бити одржан и скуп на тему „Вишеактерско (multistakeholder) управљање Интернетом: од глобалних дебата до реалности у југоисточној Европи“. Andrea Beccalli (Италија), менаџер ICANN-а за сарадњу са заинтересованим странама у Европи, говорио је о начину функционисања те глобалне интернет организације, њеним активностима у процесу управљања Интернетом и предстојећим променама везаним за IANA транзицију.

Зоран Перовић, директор „Serbian Open eXchange“ и члан Управног одбора РНИДС-а, представио је SEE 4 – RIPE NCC регионални састанак, који ће бити одржан 21. и 22. априла у Београду. Наташа Главор (Хрватска), помоћник директора за рачунарску безбедност CARNet-а, говорила је о Хрватској академској и истраживачкој мрежи, као националном интернет регистру, и њеним локалним активностима и пројектима. Здравко Јукић (Хрватска), члан Савета ХАКОМ-а, представио је Хрватску регулаторну агенцију за мрежне делатности. Душан Стојановић, директор српске Дирекције за е-Управу, одржао је презентацију на тему „e-Government how and where further?“, о стању е-Управе у Србији. Леонид Тодоров (Русија), шеф за међународне односе Координационог центра домена RU/РФ и директор Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона, говорио је о Руском форуму о управљању Интернетом и приказао промо видео о .RU домену, са духовитом анкетом са пролазницима да ли је за управљање Интернетом потребна возачка дозвола.

Други блок, на тему „IDN issues“ (IDN питања), говорио је о примени локалних писама на Интернету и техничким питањима интернет регистара, а модератор је био Душан Стојичевић. Скоро сви национални интернет регистри из региона су прошли кроз процес увођења IDN домена, али су при том имали веома различита искуства, у складу са својим локалним специфичностима националних писама.

Барбара Повше Голоб (Словенија), вођа тима Register.si при АРНЕС-у (Академској и истраживачкој мрежи Словеније), изнела је искуство словеначког националног регистра са увођењем IDN-а за називе .SI домена, којим је омогућено коришћење и свих латиничких знакова изван енглеског алфабета, што није донело очекиване резултате. Војислав Родић је одржао презентацију о процесу увођења .СРБ домена и српским специфичностима проистеклим из паралелног коришћења ћирилице и латинице у Србији.  Леонид Тодоров, у свом другог обраћању, поделио је руска искуства са увођењем ћириличког .РФ домена, који је већ у првим сатима од почетка регистрације имао преко 400.000 регистрованих назива, док данас има око 837.000. Очигледна је предност .РФ домена при оглашавању, нарочито на радију и билбордима, а многи корисници региструју .РФ и као поклон домен. Илија Базљанков, током своје друге дискусије, указао је на тешкоћама које је бугарски интернет регистар имао током процеса добијања ћириличког .БГ домена, јер у неким фонтовима има исти облик као и бразилски .BR (сличност словних ликова .бг и .br). Жељко Драшковић (Црна Гора), технички директор регистра doMEn, објаснио је црногорске проблеме који су настали због увођења два нова слова у локалном писму, а која не постоје у постојећим стандардним кодним распоредима. 

Модератор трећег блока на тему „Multistakeholder model“ (Вишеактерски модел) био је Владимир Радуновић (Србија), директор програма сајбер-безбедности и е-дипломатије „Дипло фондације“ а и члан Програмског одбора ДИДС 2015. Вођена је дискусија о могућности примене вишеактерског модела за управљање интернет организацијама у региону.

Andrea Beccalli је, током свог другог обраћања, говорио из угла ICANN-а о настанку вишеактерског модела у интернет свету и његовим принципима, као што су „bottom-up“ приступ у организацији и саморегулација. Душан Стојичевић је истакао да је РНИДС управо организован на „bottom-up“ принципу, као фондација, јер је једино тако било законски могуће, и појаснио утицај некадашњег југословенског модела самоуправљања. Леонид Тодоров је, у свом трећем обраћању, указао да се у интернет свету временом формирала битна групација „интернет бирократа“, који у пракси имају највећи утицај у вишеактерском моделу. Та интернет номенклатура окупљена је у организацијама као што су ICANN или IGF и њој одговара вишеактерски модел као извор бенефиција. Упитао се и зашто је у организацији „Нет Мундијала“ у Бразилу учествовао и Светски економски форум из Давоса, а указао је и на могућност злоупотребе глобалних организација, као што је нпр. SWIFT, због монопола и нетранспарентности. Wolf Ludwig је, током своје друге дискусије, говорио о „уобичајеним сумњивим лицима“, то јест групи увек истих људи присутних на бројним интернет скуповима широм света, који могу да буду главна опасност за вишеактерски модел. Andrea Beccalli је, током свог трећег обраћања, објаснио улогу ICANN-а у организацији „Нет Мундијала“. Wolf Ludwig је закључио да је „Нет Мундијал“ у Бразилу доживео потпуни неуспех, као и да су организације као што је Светски економски форум из Давоса управо потпуна супротност „bottom-up“ принципу, на којем почива вишеактерски модел.

С обзиром на исказано интересовање за овај скуп, као и задовољство обрађеним темама и квалитетом дискусија, РНИДС ће и наредне године организовати овакав међународни стручни скуп, у оквиру Конференције „Дан интернет домена Србије“.