DIDS 2015 – U kom si internet filmu?

17. 02. 2015.

Ovogodišnji DIDS 2015 biće održan pod sloganom „U kom si internet filmu?“, 10. i 11. marta, u Hotelu „Metropol“ u Beogradu, a organizator je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Šesta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije ovog puta je podeljena u dva dana, tako da je prvog dana standardni program za prijavljene posetioce, a drugog dana je regionalni stručni internet skup za pozvane učesnike.

Ono što ovogodišnji DIDS čini posebnim je podrška dobijena od ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

DIDS2015-vizual800x600

Program Dana internet domena Srbije 10. marta je tradicionalno podeljen u tri tematska bloka, sa oko tridesetak relevantnih sagovornika i moderatora iz zemlje i sveta. U prvom bloku pod nazivom „Gospodari Interneta“ biće govora o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na „sve nas“, to jest globalnu internet zajednicu. Koje bi bile uloge „svih nas“ i čiji je naš Internet, pitanja su na koja će pokušati da odgovore strani gosti DIDS-a: Jean-Jacques Sahel, potpredsednik ICANN-a za Evropu, Michael Silber, član Upravnog odbora ICANN-a, Martin Boyle, stariji savetnik za javne politike britanskog nacionalnog registra i Leonid Todorov, šef za međunarodne odnose ruskog nacionalnog registra i generalni direktor udruženja nacionalnih internet registara u regionu Azije i Pacifika (APTLD). Moderator prvog bloka je Vladimir Radunović, a u ime RNIDS-a uvodnu reč imaće predsednik Upravnog odbora Dušan Stojičević. Drugi blok pod nazivom „Pozovi E radi trgovine“ posvećen je e-Trgovini, kroz sve njene aspekte: pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski. Moderator bloka je Miloš Petrović, a u panel diskusiji učestvuju i Dragan Varagić, Boris Ilić i predstavnici nekoliko domaćih onlajn prodavnica. Treći blok nosi naziv „Domen koji obećava“ i daje primere uspešnih sajtova i onlajn projekata na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ. Moderator trećeg bloka je Radomir Lale Marković, koji će predstaviti desetak domaćih internet lokacija, uz pomoć njihovih autora i osnivača.

Drugog dana DIDS-a, 11. marta, biće održan Regionalni internet forum, koji okuplja predstavnike nacionalnih registara Grčke, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, kao i predstavnike državnih organa, lokalnih internet zajednica i globalnih internet organizacija. U prvom bloku, čiji je moderator Vojislav Rodić, biće predstavljene regionalne aktivnosti u oblasti Interneta i održan pripremni sastanak za predstojeću EuroDIG konferenciju u Sofiji. Moderator drugog bloka je Slobodan Marković, a diskusija je na temu primene višeakterskog modela za upravljanje internet organizacijama u regionu. Treći blok govori o primeni lokalnih pisama na Internetu i tehničkim pitanjima internet registara, a moderator je Dušan Stojičević.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca za prvi dan DIDS-a počinje krajem februara, a zbog regionalnog karaktera ovogodišnjeg DIDS-a, prijavljivanje će biti omogućeno preko adresa e-pošte na svim regionalnim nacionalnim internet domenima.