ДИДС 2015 – У ком си интернет филму?

17. 02. 2015.

Овогодишњи ДИДС 2015 биће одржан под слоганом „У ком си интернет филму?“, 10. и 11. марта, у Хотелу „Метропол“ у Београду, а организатор је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Шеста годишња конференција о развоју Интернета у свету и на .RS и .СРБ доменским просторима Србије овог пута је подељена у два дана, тако да је првог дана стандардни програм за пријављене посетиоце, а другог дана је регионални стручни интернет скуп за позване учеснике.

Оно што овогодишњи ДИДС чини посебним је подршка добијена од ICANN-a (Интернет корпорација за додељене називе и бројеве), водеће организације за управљање Интернетом и руковођење његовом глобалном структуром.

DIDS2015-vizual800x600

Програм Дана интернет домена Србије 10. марта је традиционално подељен у три тематска блока, са око тридесетак релевантних саговорника и модератора из земље и света. У првом блоку под називом „Господари Интернета“ биће говора о најављеним променама у глобалном управљању Интернетом. Без правилног и недискриминишућег превођења домена у IP адресе и њихове фер расподеле милијардама повезаних уређаја – Интернет би био распарчан. Од септембра надзор над овим функцијама требало би да буде пренесен са Владе САД на „све нас“, то јест глобалну интернет заједницу. Које би биле улоге „свих нас“ и чији је наш Интернет, питања су на која ће покушати да одговоре страни гости ДИДС-а: Jean-Jacques Sahel, потпредседник ICANN-а за Европу, Michael Silber, члан Управног одбора ICANN-a, Martin Boyle, старији саветник за јавне политике британског националног регистра и Леонид Тодоров, шеф за међународне односе руског националног регистра и генерални директор удружења националних интернет регистара у региону Азије и Пацифика (APTLD). Модератор првог блока је Владимир Радуновић, а у име РНИДС-а уводну реч имаће председник Управног одбора Душан Стојичевић. Други блок под називом „Позови Е ради трговине“ посвећен је е-Трговини, кроз све њене аспекте: правно-финансијски, промотивни, логистички и софтверски. Модератор блока је Милош Петровић, а у панел дискусији учествују и Драган Варагић, Борис Илић и представници неколико домаћих онлајн продавница. Трећи блок носи назив „Домен који обећава“ и даје примере успешних сајтова и онлајн пројеката на националним интернет доменима .RS и .СРБ. Модератор трећег блока је Радомир Лале Марковић, који ће представити десетак домаћих интернет локација, уз помоћ њихових аутора и оснивача.

Другог дана ДИДС-а, 11. марта, биће одржан Регионални интернет форум, који окупља представнике националних регистара Грчке, Бугарске, Македоније, Румуније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, као и представнике државних органа, локалних интернет заједница и глобалних интернет организација. У првом блоку, чији је модератор Војислав Родић, биће представљене регионалне активности у области Интернета и одржан припремни састанак за предстојећу EuroDIG конференцију у Софији. Модератор другог блока је Слободан Марковић, а дискусија је на тему примене вишеактерског модела за управљање интернет организацијама у региону. Трећи блок говори о примени локалних писама на Интернету и техничким питањима интернет регистара, а модератор је Душан Стојичевић.

ДИДС је, као и до сада, бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места. Регистрација посетилаца за први дан ДИДС-а почиње крајем фебруара, а због регионалног карактера овогодишњег ДИДС-а, пријављивање ће бити омогућено преко адреса е-поште на свим регионалним националним интернет доменима.