DIDS 2015 i „Gospodari Interneta“

27. 02. 2015.

Pod sloganom „U kom si internet filmu?“, ovogodišnji DIDS 2015 biće održan 10. i 11. marta, u Hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu, a organizator je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Osim što traje dva dana, Šestu godišnju konferenciju o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima čini posebnom i podrška dobijena od ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

DIDS2015-1blok za sajtttt

Prvog dana Dana internet domena Srbije, 10. marta, program počinje blokom pod nazivom „Gospodari Interneta“, koji govori o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na „sve nas“, to jest globalnu internet zajednicu. Koje bi bile uloge „svih nas“ i čiji je naš Internet, pitanja su na koja će pokušati da odgovore ugledni strani gosti DIDS-a Žan-Žak Sael, Leonid Todorov i Martin Bojl, nakon uvodne reči Dušana Stojičevića, predsednika Upravnog odbora RNIDS-a.

Moderator prvog bloka je Vladimir Radunović, direktor programa sajber-bezbednosti i e-Diplomatije „Diplo Foundation“ (www.diplomacy.edu) i predavač jz oblasti upravljanja Internetom. Bio je član Višeakterske savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum).

Jean-Jacques Sahel (Žan-Žak Sael) je potpredsednik ICANN-a za region Evrope (www.icann.org) i bavi se javnim zagovaranjem otvorenog Interneta, baziranog na višeakterskom modelu upravljanja. U ICANN-u je zadužen za kontakt, podršku i saradnju sa vladama, privatnim, nevladinim organizacijama, kao i korisnicima Interneta širom Evrope. Tesno sarađuje sa internet zajednicom na podizanju svesti, jačanju kapaciteta i uključivanju svih zainteresovanih strana u rad ICANN-a.

Leonid Todorov je šef za međunarodne odnose Koordinacionog centra domena RU/RF (www.cctld.ru) i direktor Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona (www.aptld.org). Radio je na pokretanju ruskog nacionalnog domena na ćiriličkom pismu .RF, kao i novih ćiriličkih generičkih domena .DETI (deca) i .TATAR. Član je grupa koje organizuju Ruski forum za upravljanje Internetom i Evropski dijalog o upravljanju Internetom (EuroDIG).

Martin Boyle (Martin Bojl) je stariji savetnik za javne politike britanskog nacionalnog registra „Nominet“ (www.nominet.uk). Bavi se međunarodnim aspektima upravljanja Internetom, a ranije je radio u Vladi Velike Britanije na pitanjima međunarodne saradnje u oblasti Interneta i bio angažovan u okviru Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS). Član je ICANN-ove Radne grupe za koordinaciju procesa prenosa nadzora nad funkcijama IANA sa Vlade SAD na globalnu internet zajednicu, kao i Radne grupe za izradu predloga tranziciju domenskih funkcija IANA.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca za prvi dan DIDS-a obavlja se preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб[/lang].