ДИДС 2015 и „Господари Интернета“

27. 02. 2015.

Под слоганом „У ком си интернет филму?“, овогодишњи ДИДС 2015 биће одржан 10. и 11. марта, у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду, а организатор је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Осим што траје два дана, Шесту годишњу конференцију о развоју Интернета у свету и на .RS и .СРБ доменским просторима чини посебном и подршка добијена од ICANN-a (Интернет корпорација за додељене називе и бројеве), водеће организације за управљање Интернетом и руковођење његовом глобалном структуром.

DIDS2015-1blok za sajtttt

Првог дана Дана интернет домена Србије, 10. марта, програм почиње блоком под називом „Господари Интернета“, који говори о најављеним променама у глобалном управљању Интернетом. Без правилног и недискриминишућег превођења домена у IP адресе и њихове фер расподеле милијардама повезаних уређаја – Интернет би био распарчан. Од септембра надзор над овим функцијама требало би да буде пренесен са Владе САД на „све нас“, то јест глобалну интернет заједницу. Које би биле улоге „свих нас“ и чији је наш Интернет, питања су на која ће покушати да одговоре угледни страни гости ДИДС-а Жан-Жак Саел, Леонид Тодоров и Мартин Бојл, након уводне речи Душана Стојичевића, председника Управног одбора РНИДС-а.

Модератор првог блока је Владимир Радуновић, директор програма сајбер-безбедности и е-Дипломатије „Diplo Foundation“ (www.diplomacy.edu) и предавач јз области управљања Интернетом. Био је члан Вишеактерске саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum).

Jean-Jacques Sahel (Жан-Жак Саел) је потпредседник ICANN-а за регион Eвропe (www.icann.org) и бави се јавним заговарањем отвореног Интернета, базираног на вишеактерском моделу управљања. У ICANN-у је задужен за контакт, подршку и сарадњу са владама, приватним, невладиним организацијама, као и корисницима Интернета широм Европе. Тесно сарађује са интернет заједницом на подизању свести, јачању капацитета и укључивању свих заинтересованих страна у рад ICANN-а.

Леонид Тодоров је шеф за међународне односе Координационог центра домена RU/РФ (www.cctld.ru) и директор Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (www.aptld.org). Радио је на покретању руског националног домена на ћириличком писму .РФ, као и нових ћириличких генеричких домена .ДЕТИ (деца) и .ТАТАР. Члан је група које организују Руски форум за управљање Интернетом и Европски дијалог о управљању Интернетом (EuroDIG).

Martin Boyle (Мартин Бојл) је старији саветник за јавне политике британског националног регистра „Nominet“ (www.nominet.uk). Бави се међународним аспектима управљања Интернетом, а раније је радио у Влади Велике Британије на питањима међународне сарадње у области Интернета и био ангажован у оквиру Светског самита о информационом друштву (WSIS). Члан је ICANN-ове Радне групе за координацију процеса преноса надзора над функцијама IANA са Владе САД на глобалну интернет заједницу, као и Радне групе за израду предлога транзицију доменских функција IANA.

ДИДС је, као и до сада, бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места. Регистрација посетилаца за први дан ДИДС-а обавља се преко сајта на адресама dids.rs и дидс.срб[/lang].