DIDS 2011

Serbian Internet Domain Day, a one-day conference celebrating the third anniversary of the .rs domain registration, was held on 10 March in the Serbian Chamber of Commerce. The conference had an international character and was organised by the Serbian National Register of Internet Domain Names (RNIDS).

A large number or experts and interesting guest, along with carefully selected topics attracted numerous and varied audience: professors, students, bloggers, journalists, lawyers, engineers, entrepreneurs and so on. One of the aims of this event was to make it possible for as many citizens of Serbia as possible to attend the conference. The conference room was too small to hold everybody who wished to attend, which among other things made the greatest impression on the majority of participants.

The first part of the conference was dedicated to plans and activities of RNIDS and experience of European registries. Two topics in particular arrested the audience’s attention – the introduction of .срб, the Cyrillic Internet domain of Serbia, presented by Mr Vojislav Rodić (Inet) and “The time has come for IPv6,” presented by Mr Berislav Todorović (KPN International) in an inspiring, expert and witty manner. Mr Wim Degezelle (CENTR), Mr Leonid Todorov (cctld.Ru) and Ms Monika Pank-Rank (Nic.at), as well as Mr Nenad Marinković (RNIDS) also gave interesting presentations on the development of and trends related to domain-based business.

A panel discussion took place during the second part of the conference. Its topic was: Who manages the Internet? Regulations, safety and privacy. A significant number of participants, from jurists and engineers to judges and researchers, discussed the influence of the state, business and users on the Internet management, as well as regulations related to the Internet use. The panel discussion was moderated by Mr Vladimir Radunović (DiploFoundation).

Another panel discussion, whose topic was Successful .RS Internet projects, was held during the third part of the conference. Active participants of the Internet scene in Serbia were given a chance to present current interesting projects within the .rs domain, along with trends in our country. The panel discussion was moderated by Ms Tamara Vučenović and Mr Ivan Ćosić

ORGANISING COMMITTEE: Nenad Marinković, Snežana Božić-Malesević, Dragana Pešić-Lević, Tomislav Ciganović, Nemanja Stančić and Jovana Cvetković.

PROGRAM COMMITTEE: Jelena Opačić, Tamara Vučenović, Vladimir Radunović, Ivan Ćosić, Slobodan Marković, Mirjana Tasić, Dejan Đukić and Nataša Radović.

Program DIDS 2011

09:30
Registration of visitors
10:00
Block 1:
О плановима и активностима домаћег регистра, као и о искуствима европских регистара

Први део конференције посвећен је раду регистара националних домена. Уводно предавање (по позиву) – Прелазак на IPv6 систем IP бројева – одржаће Берислав Тодоровић. Познато је да у постојећем систему IPv4 не постоје више доступне класе и да због динамичног развоја броја корисника и количине материјала на Интернету систем IP адреса мора да се прошири.

У овом делу биће представљене актуелне теме из рада регистара на нивоу Европе, Русије, као и регионални пројекат развоја маркетинга и регистрације домена на Фејсбук мрежи.

После прегледа тема, из поменутих области у Европи, РНИДС ће упознати јавност са оним што је, у нашој земљи, урађено у протеклој години. Као и са тренутним статусом увођења ћириличког домена и плановима за 2011. годину.

11:50
Coffee break
12:10
Block 2:
Ко управља Интернетом? Регулатива, безбедност и слобода говора

Учесници ће дискутовати о утицају држава, бизниса и корисника на управљање Интернетом. Разговараће о политикама и регулативама везаним за Интернет: критичним ресурсима, регулативи садржаја, безбедности, приватности и слободи говора. Циљ панела је иницирање отворене дискусије о важним питањима везаним за управљање Интернетом на националном нивоу. Какав је утицај држава, бизниса и корисника на управљање критичним ресурсима (доменима, IP адресама) – кроз ICANN, ITU, Internet Governance Forum?

Ко одговара за нелегални садржај на Интернету (од кршења ауторских права до педофилије и тероризма) а ко за „нежељени“ садржај (порнографија, говор мржње, политички неподобан садржај)? Како постићи баланс између безбедности (укључујући и националну безбедност) са једне – и приватности и слободе говора на Интернету – са друге стране?

Да ли Интернет постаје глобално добро или остаје приватно власништво? Колики је утицај бизниса на друштво (кроз саморегулацију и нове сервисе) и улоге државе и регулативе у очувању „отворености“ Интернета?

Шири контекст дискусије је предстојећи четврти пан – европски скуп о управљању Интернетом – EuroDIG (www.eurodig.org) – који се ове године одржава у Београду од 30-31. маја.

13:30
Coffee break
13:50
Block 3:
Успешни .RS интернет пројекти

У трећем блоку присутни ће имати прилику да разговарају са кључним особама које већ дуги низ година активно раде на развоју и обликовању домаће Интернет сцене.

Учесници овог блока представиће своје актуелне пројекте, трендове на домаћој сцени и одговарати на питања присутних.

Биће речи о најзначајнијим пројектима из различитих области, од пословних, преко медијских, едукативних, до непрофитних пројеката који се финансирају из алтернативних извора.

Присутни ће моћи да чују о томе како је цео српски бизнис доспео на Интернет, примени страних бизнис модела у Србији, како доћи до милион корисника, како допринети развоју Интернета, зашто је .rs домен битан за односе са јавношћу и још много тога.

15:30
Cocktail

Participants DIDS 2011

Branislav Dobrosavljević

Branislav Dobrosavljević

Агенција за привредне регистре
Dušan Popović

Dušan Popović

Правни факултет Универзитета у Београду
Vladimir Marić

Vladimir Marić

Правни факултет Универзитета Унион у Београду
Svetlana Jovanović

Svetlana Jovanović

Факултет организационих наука
Denis Bećirić

Denis Bećirić

Први основни суд у Београду
Staniša Jocić

Staniša Jocić

StanCo IST
Leonid Todorov

Leonid Todorov

General Manager, Asia Pacific Top Level Domain Association
Nikola Božić

Nikola Božić

DiploFoundation
Vladimir Radunović

Vladimir Radunović

Director, Cyber-security and E-diplomacy Programmes, Diplo Foundation
Tamara Vučenović, PhD

Tamara Vučenović, PhD

Editor of the Educational programme, Radio Beograd 2
Tanja Milovanović

Tanja Milovanović

Центр за проучавање информационих технологија Београдске отворене школе
Olivera Jović

Olivera Jović

Информационе технологије
Ljubiša Obradović

Ljubiša Obradović

Љубиша Обрадовић је уредник РТС Интернет портала од 2008. године.
Berislav Todorović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/berislav_todorovic.jpg

Берислав Тодоровић је главни технички стратег, пројектант и развојни инжењер међународне IP/MPLS мреже холандског телекомуникационог оператера KPN.

У тиму KPN-a учествовао је у пројектовању и изградњи мреже која покрива 25 земаља Европе, делове Америке и Кине. Фокус у раду су му: архитектуре мрежа, рутирање, као и развој различитих MPLS и Carrier Ethernet сервиса. Своју каријеру започео је на Катедри за телекомуникације ЕТФ-а. Учестоваво је у администрацији .yu домена до свог одласка у Холандију.

Branislav Dobrosavljević
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/branislav_dobrosavljevic.jpg

Бранислав Добросављевић је директор информатике и развоја у Агенцији за привредне регистре од 2004. године.

Осим рада на формирању система државних регистара и промоцији Интернет услуга, водио је низ домаћих и међународних пројеката у јавном сектору. У АПР је дошао после више од 20 година професионалног искуства у секторима ИТ, телекомуникација и финансија. Дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Dušan Popović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/dusan_popovic.jpg

Др Душан Поповић је доцент на Правном факултету Универзитета у Београду.

Дипломирао је у Београду, магистрирао у Нансију, а докторирао у Паризу. Бави се правом интелектуалне својине, правом конкуренције и правом нових технологија. Учествовао је у бројним пројектима усклађивања српског права са правом Европске уније. Арбитар је у Сталном арбитражном суду Привредне коморе Србије.

Vladimir Marić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_maric_2012.jpg

Владимир Марић je рођен 1972. године у Лозници. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, а магистрирао 2004. године одбранивши тезу из области злоупотреба web технологије.

Магистрирао је и на Правном факултету универзитета у Торину, са темом Protection of Color Trademarks. Oд 1998. године запослен је у Заводу за интелектуалну својину, данас на месту помоћника директора за Сектор за ауторско и сродна права и међународну сарадњу. Од 2003. године ради и као универзитетски наставник на Правном факултету Универзитета Унион у Београду.

Ужа област интересовања – ауторско и сродна права, интернет право и жигови. Објавио је већи број стручних чланака из области жиговног, ауторског и интернет права, као и књигу под насловом »Форма жига«. Био је члан радне групе која је написала »Правилник о регистровању назива домена у Србији и Црној Гори«. Учествовао је као предавач на бројним семинарима посвећеним заштити интелектуалне својине.

Rade Tričković
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/rade_trickovic.jpg

Раде Тричковић је један од носилаца процеса стварања тржишта Интернет оглашавања у Србији, што је његова окупација од 2006. Године.

Бави се пружањем консултантских услуга и израдом комуникационе стратегије за највеће online оглашиваче. Директор је компаније HTTPool, компаније са највећим искуством у овој области. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Учесник је и предавач на свим заједничким конференцијама о Интернет оглашавању.

Svetlana Jovanović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/svetlana_jovanovic.jpg

Светлана Јовановић је асистент на Факултету организационих наука, ангажована на предметима Правне основе информационих система, Пословно право, Електронско пословање, Симулације и симулациони језици.

Дипломирала је 2006. године на ФОН-у у Београду. Тренутно на мастер студијама на смеру Информациони системи – област Cyber криминал и докторским студијама – Информациони системи. Организује и води активности Академског Cyber форума, организације која се бави појавама у cyber простору.

Vojislav Rodić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vojislav_rodic_2012.jpg
Vladimir Nikolić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_nikolic.jpg

Заједно са братом Ненадом, Лимундо д.о.о. је покренуо 2006. године. Води фирму од 30 запослених која има за циљ да промени друштво и то преко е-трговине. Посвећен је ширењу Лимундо групе и добре пословне праксе у Србији. Рођен је 1981. године. Завршио економију у Београду. Провео добар део живота у иностранству.

Žarko Ptiček
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/zarko_pticek.jpg

Жарко Птичек је рођен у Београду 1977. године. Завршио је Правни факултет Универзитета Унион, а на Правном факултету у Београду је радио три године као администратор студентске рачунарске мреже.

Од 2000. године ради у Адвокатској канцеларији Птичек. ИТ правом се бави од 2000. године, пратећи развој и пружајући правну подршку ИТ фирмама у Србији. Тренутно ангажован на заступању оштећених у кривичном поступку који се води пред Тужилаштвом за високотехнолошки киминал. Говори енглески, немачки и пољски језик. Игра салсу и тренира кендо.

Ivan Minić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/ivan_minic.jpg

Учествовао је у креирању готово свих интернет заједница са ових простора, а већ 8 година администрира интернет заједницу – Burek.com. Довео је у Србију online квиз знања www.conquiztador.rs, предавао на BizBuzz семинару, 2008. Добио награду публике на WebFestu, а 2009. награду жирија. Као дизајнер и developer сарађивао је на више од 100 различитих пројеката и из сенке координирао разна интересантна дешавања на домаћем интернету.

Radule Šoškić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radule_soskic.jpg

Радуле Шошкић је директор Сектора за ревизију технологија у предузећу „Телеком Србија” а.д.

„Телеком Србија” а.д.

Wim Degezelle
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vim_degezele.jpg

Вим Дегезеле (Wim Degezelle) од 2006. године ради у организацији CENTR која окупља овлашћене европске регистре националних домена из више од 50 земаља.

Као менаџер комуникација, сноси пуну одговорност за пружање најновијих информација о самој организацији и њеним чланицама. Заједно са генералним директором, представља CENTR на различитим локалним и међународним скуповима. Води маркетиншку и административну радионицу CENTR -е.

Miloje Sekulić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/miloje_sekulic.jpg

Internet Agency

Denis Bećirić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/denis_beciric.jpg

Денис Бећирић је истражни судија Првог основног суда у Београду.

Рођен је 1969. Године и завршио Правни факултет у Београду. У периоду од 2004. до 2009. Године био је предавач и учесник великог броја конференција на тему: високотехнолошког криминала, прања новца, заштите ауторских права и интелектуалне својине.

Staniša Jocić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/stanisa_jocic.jpg

Станиша Јосић је завршио Природно математички факултет у Београду 1987. године, а две године касније и Александар универзитет у Нурнбергу.

Од 1993. до 1995. године студирао је Georg-Simon-Ohm колеџ – одсек за информатику, такође у Нунбергу. Оснивач је и директор компаније StanCo IST из Петровца на Млави. Од 1991. године саветник је имплементације информационог система у општини Петровац на Млави. Од 2006. године је члан скупштине и један од оснивача РНИДС-а. Говори енглески и немачки језик.

Leonid Todorov
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
Block 3

Leonid Todorov earned his M.A. in Linguistics from Moscow State Pedagogical and did postgraduate studies in international relations, management and business leadership, and economics in Denmark, Taiwan and US.

Since the onset of the Russian reforms, he served for more than a decade as Chief of Staff to late PM Yegor Gaidar. His background also includes private sector and academic activities.

In 2008, he joined the Сoordination Сenter for .RU top level domain as Head of Government and International Relations and contributed to the successful launch of the Cyrillic-script IDN ccTLD .РФ and the launch of new gTLDs . ДЕТИ (kids) and .TATAR.

In February 2015, he was appointed as General Manager of the Asia Pacific Top Level Domain Association (APTLD).

As a member of the RIGF Organizing Committee, Leonid has also been engaged in creation and promotion of the Russian Internet Governance Forum, the biggest event of its kind across Eastern and Central Europe and the post-Soviet Space. He also sits on the Multistakeholder Steering Group of the Asia Pacific Regional Internet Governance Forum (APrIGF). In 2013-2014, he sat on the ISOC Advisory Business Council and currently is a member of the CCNSO ICANN’s Strategic and Operations Plan Council and observer at the CCNSO Council.

Leonid is a faculty member of the European Summer School on Internet Governance.

Leonid’s focus is on ccTLDs’ operation, Internet governance, new gTLDs, public policy and international cooperation in the ICT area, and cybersecurity. He has authored and coauthored a number of publications on these issues, and presented at various national and international events.

Nikola Božić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/nikola_bozic.jpg

Никола Божић је сарадник међународне организације DiploFoundation и бави се питањима управљања Интернетом.

Теме из области IG којима се посебно бави су: Интернет инфраструктура, сигурност, заштита деце на Интернету, е-писменост, е-образовање. Учествовао је на IG форумима широм света. Ради у Истраживачкој станици Петница, где води Одељење математичко-техничких наука и семинар астрономије. Аутор је и ментор више научних радова. У Друштву астронома Србије био је члан Управног одбора, а сада је секретар Националног астрономског олимпијског комитета.

Anđela Vujačić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/andjela_vujacic.jpg

Рођена 1985. године у Београду. Завршила је мастер студије у области Европског бизниса и маркетинга.

Тренутно запослена у Колективи Србија као Deal менаџер, одговорна за изглед свих оних лепих и корисних понуда на сајту, као и за однос са клијентима и корисницима. Годинама се упорно труди и не одустаје у настојањима да грађанима Србије приближи коришћење Интернета као и куповину преко мреже. Од скоро се упустила и у блогерске воде, па ћемо видети куда ће отпловити.

Vitomir Ognjanović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vitomir_ognjanovic.jpg

Витомир Огњановић је, као организатор biZbuZZa, у многоме утицао да се померимо са мртве тачке када је домаћа Интернет сцена у питању.

Дешавање које се сваке године са нестрпљењем чека, због необичне гостопримљивости и отворености људи који долазе, свој шмек понајвише дугује Огњановићу, а он је ту да нас сваке године додатно изненади. by Eniac Иако рођен у Јагодини, не поседује жирафу. Висок. Наочит. Јарком гардеробом ублажава своју блиставу личност. by Ivan Minić

Monika Pink-Rank
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/monika_pink_rank.jpg

Моника Пинк-Ранк је магистарка страних језика. Бави се односима с јавношћу и комуникацијама.

Vladimir Radunović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Moderator, panel (Bad) master / (good) servant: Internet

Vladimir Radunović is a lecturer and Director of educational programmes in the areas of Internet governance, cyber-security and e-diplomacy at the Diplo Foundation, an international non-governmental institution.

He was a member of the Advisory Board of the Global Forum on Cyber Expertise and was a member of the UN Multistakeholder Advisory Group for the Internet Governance Forum. His professional focus is on Internet and broadband access policies, cyber-security, net neutrality and openness, e-diplomacy and e-participation, education and capacity-building for institutions and Internet decision-makers.

He graduated from the Faculty of Electrical Engineering in Belgrade and has a Master’s degree in contemporary diplomacy from the University of Malta, and is currently doing his PhD on cyber-security.

Veroljub Zmijanac
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/veroljub_zmijanac.jpg

По струци инжењер информационих система, сада оснивач портала Trcanje.rs, председник НВО Активан живот и првог Road runners клуба у региону.

Као стипендиста Фонда Др Зоран Ђинђић 2008. је радио као програмер-истраживач у компанији Robert BOSCH GmbH у Штутгарту. Након успешне праксе вратио се у Београд, где је инспирисан могућностима које грађани Немачке имају за активно бављење собом покренуо Trcanje.rs. Данас је то први магазин о трчању у региону, са циљем да промовише здраве животне стилове као западни концепт и културу живљења.

Tamara Vučenović, PhD
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Moderator in the Block 3

Tamara Vučenović PhD has been an editor and journalist at Radio Belgrade since 1995 and is a theoretician of media and culture. She has been editing and hosting the programme Digital Icons, focusing on new technologies in culture and art, science and society, since 2002.

She holds a doctorate from the Faculty of Philology, Belgrade. In 2010 she won the IT Globe award as the best IT journalist. She is a recipient of a UNICEF award in 2003 for her professional and ethical reporting on the prevention of online violence amongst and against children.

Tanja Milovanović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tanja_milovanovic.jpg

Taња Миловановић је координаторка Центра за проучавање информационих технологија Београдске отворене школе.

Бави се истраживањем развоја информационог друштва у Србији и истраживањем онлајн понашања. Тања је ауторка и менаџерка Инфотрга – електронског дисплеја на Тргу Републике у Београду. До 2007. Године била је уредница часописа о сајбер култури „е-волуција“. Била је главна и одговорна уредница Интернет Крстарице 2000-2002. Године.

Olivera Jović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/olivera_jovic.jpg

Оливера Јовић је сувласница компаније Информационе технологије из Лесковца.

Председница је Општег удружења предузетника града Лесковца, председница Заједнице предузетника Јабланичког и Пчињског округа и председница Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Србије. Завршила је Технолошки факултет, смер Хемијско и биохемијско инжењерство. Овлашћени је ECDL испитивач, сертификовани тренер за писање бизнис планова и сертификовани тренер у областима стратешко управљање пројектима, финансије и маркетинг. Удата је, мајка двојице дечака.

Ljubiša Obradović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/ljubisa_obradovic.jpg
РТС Интернет портал

Љубиша Обрадовић је уредник РТС Интернет портала од 2008. године.

Новинарским послом се бави од 1979. године, прво у свом родном граду Крагујевцу радећи за лист „Светлост“ и „Радио Крагујевац“, а касније у Београду пишући за „НИН“ и часопис „Transition“. Каријеру на РТС започео је 2004. године, а годину дана касније именован је за главног и одговорног уредника РТК Крагујевац. Добитник је три годишње новинарске награде листа „Светлост“ и два признања за најбољи интернет портал часописа PC press. Ожењен, отац двоје деце.