ДИДС 2011

Једнодневном конференцијом „Дан интернет домена Србије“, одржаном 10. марта у Привредној комори Србије, обележена је трећа годищњица од почетка регистрације .rs домена. Конференцију је организовао Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), а посвећена је развоју Интернета у оквиру доменског простора Србије.

Конференцију су отворили Небојша Васиљевић, помоћник министра за телекомуникације и информационо друщтво и Јелена Јовановић, секретар удружења информатичке делатности Привредне коморе Србије.

Програм конференције се састојао из три дела. У првом делу су главне теме биле планови и активности РНИДС-а и искуства европских регистара, чији су представници говорили о европским трендовима у пословању са доменима највишег нивоа и њиховом промовисању на друштвеним мрежама.

У другом блоку је одржана панел дискусија са темом „Ко управља интернетом?“ Учесници су дискутовали о утицају државе, компанија и корисника у управљању Интернетом, као и о законској регулативи везаној за коришћење Интернета. Покренуте су и теме о нелегалном садржају на Интернету, од кршења ауторских права до дечије порнографије. Посебна пажња је посвећена проблемима са новим услугама: е-трговини, е-плаћању и рачунарству у облацима.

На крају је одржана панел дискусија са темом „Успешни .rs интернет пројекти“, у којој су учествовали неки од активних учесника српске интернет сцене. Они су представили занимљиве и актуелне пројекте на .rs домену, као и трендове који доминирају на домаћем Интернету. Представљени пројекти су обухватили медије, пословну употребу, државну управу, образовање и медицину, али и непрофитне пројекте који се финансирају кроз алтернативне изворе.

Програм ДИДС 2011

09:30
Регистрација посетилаца
10:00
Блок 1:
О плановима и активностима домаћег регистра, као и о искуствима европских регистара

Први део конференције посвећен је раду регистара националних домена. Уводно предавање (по позиву) – Прелазак на IPv6 систем IP бројева – одржаће Берислав Тодоровић. Познато је да у постојећем систему IPv4 не постоје више доступне класе и да због динамичног развоја броја корисника и количине материјала на Интернету систем IP адреса мора да се прошири.

У овом делу биће представљене актуелне теме из рада регистара на нивоу Европе, Русије, као и регионални пројекат развоја маркетинга и регистрације домена на Фејсбук мрежи.

После прегледа тема, из поменутих области у Европи, РНИДС ће упознати јавност са оним што је, у нашој земљи, урађено у протеклој години. Као и са тренутним статусом увођења ћириличког домена и плановима за 2011. годину.

11:50
Кафе пауза
12:10
Блок 2:
Ко управља Интернетом? Регулатива, безбедност и слобода говора

Учесници ће дискутовати о утицају држава, бизниса и корисника на управљање Интернетом. Разговараће о политикама и регулативама везаним за Интернет: критичним ресурсима, регулативи садржаја, безбедности, приватности и слободи говора. Циљ панела је иницирање отворене дискусије о важним питањима везаним за управљање Интернетом на националном нивоу. Какав је утицај држава, бизниса и корисника на управљање критичним ресурсима (доменима, IP адресама) – кроз ICANN, ITU, Internet Governance Forum?

Ко одговара за нелегални садржај на Интернету (од кршења ауторских права до педофилије и тероризма) а ко за „нежељени“ садржај (порнографија, говор мржње, политички неподобан садржај)? Како постићи баланс између безбедности (укључујући и националну безбедност) са једне – и приватности и слободе говора на Интернету – са друге стране?

Да ли Интернет постаје глобално добро или остаје приватно власништво? Колики је утицај бизниса на друштво (кроз саморегулацију и нове сервисе) и улоге државе и регулативе у очувању „отворености“ Интернета?

Шири контекст дискусије је предстојећи четврти пан – европски скуп о управљању Интернетом – EuroDIG (www.eurodig.org) – који се ове године одржава у Београду од 30-31. маја.

13:30
Кафе пауза
13:50
Блок 3:
Успешни .RS интернет пројекти

У трећем блоку присутни ће имати прилику да разговарају са кључним особама које већ дуги низ година активно раде на развоју и обликовању домаће Интернет сцене.

Учесници овог блока представиће своје актуелне пројекте, трендове на домаћој сцени и одговарати на питања присутних.

Биће речи о најзначајнијим пројектима из различитих области, од пословних, преко медијских, едукативних, до непрофитних пројеката који се финансирају из алтернативних извора.

Присутни ће моћи да чују о томе како је цео српски бизнис доспео на Интернет, примени страних бизнис модела у Србији, како доћи до милион корисника, како допринети развоју Интернета, зашто је .rs домен битан за односе са јавношћу и још много тога.

15:30
Коктел

Учесници ДИДС 2011

Бранислав Добросављевић

Бранислав Добросављевић

Агенција за привредне регистре
Душан Поповић

Душан Поповић

Правни факултет Универзитета у Београду
Владимир Марић

Владимир Марић

Правни факултет Универзитета Унион у Београду
Светлана Јовановић

Светлана Јовановић

Факултет организационих наука
Денис Бећирић

Денис Бећирић

Први основни суд у Београду
Леонид Тодоров

Леонид Тодоров

директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона
Никола Божић

Никола Божић

DiploFoundation
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

Директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација
др Tамара Вученовић

др Tамара Вученовић

уредница Образовне рубрике, Радио Београд 2
Taња Миловановић

Taња Миловановић

Центр за проучавање информационих технологија Београдске отворене школе
Оливера Јовић

Оливера Јовић

Информационе технологије
Љубиша Обрадовић

Љубиша Обрадовић

Љубиша Обрадовић је уредник РТС Интернет портала од 2008. године.
Берислав Тодоровић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/berislav_todorovic.jpg
Бранислав Добросављевић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/branislav_dobrosavljevic.jpg

Бранислав Добросављевић је директор информатике и развоја у Агенцији за привредне регистре од 2004. године.

Осим рада на формирању система државних регистара и промоцији Интернет услуга, водио је низ домаћих и међународних пројеката у јавном сектору. У АПР је дошао после више од 20 година професионалног искуства у секторима ИТ, телекомуникација и финансија. Дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Душан Поповић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/dusan_popovic.jpg

Др Душан Поповић је доцент на Правном факултету Универзитета у Београду.

Дипломирао је у Београду, магистрирао у Нансију, а докторирао у Паризу. Бави се правом интелектуалне својине, правом конкуренције и правом нових технологија. Учествовао је у бројним пројектима усклађивања српског права са правом Европске уније. Арбитар је у Сталном арбитражном суду Привредне коморе Србије.

Владимир Марић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_maric_2012.jpg

Владимир Марић je рођен 1972. године у Лозници. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, а магистрирао 2004. године одбранивши тезу из области злоупотреба web технологије.

Магистрирао је и на Правном факултету универзитета у Торину, са темом Protection of Color Trademarks. Oд 1998. године запослен је у Заводу за интелектуалну својину, данас на месту помоћника директора за Сектор за ауторско и сродна права и међународну сарадњу. Од 2003. године ради и као универзитетски наставник на Правном факултету Универзитета Унион у Београду.

Ужа област интересовања – ауторско и сродна права, интернет право и жигови. Објавио је већи број стручних чланака из области жиговног, ауторског и интернет права, као и књигу под насловом »Форма жига«. Био је члан радне групе која је написала »Правилник о регистровању назива домена у Србији и Црној Гори«. Учествовао је као предавач на бројним семинарима посвећеним заштити интелектуалне својине.

Раде Тричковић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/rade_trickovic.jpg

Раде Тричковић је један од носилаца процеса стварања тржишта Интернет оглашавања у Србији, што је његова окупација од 2006. Године.

Бави се пружањем консултантских услуга и израдом комуникационе стратегије за највеће online оглашиваче. Директор је компаније HTTPool, компаније са највећим искуством у овој области. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Учесник је и предавач на свим заједничким конференцијама о Интернет оглашавању.

Светлана Јовановић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/svetlana_jovanovic.jpg

Светлана Јовановић је асистент на Факултету организационих наука, ангажована на предметима Правне основе информационих система, Пословно право, Електронско пословање, Симулације и симулациони језици.

Дипломирала је 2006. године на ФОН-у у Београду. Тренутно на мастер студијама на смеру Информациони системи – област Cyber криминал и докторским студијама – Информациони системи. Организује и води активности Академског Cyber форума, организације која се бави појавама у cyber простору.

Војислав Родић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vojislav_rodic_2012.jpg

Војислав Родић има 25 годинa радног искуства у ИКТ области, од чега последњих 15 година као директор фирме „I Net“.

Фокусиран је на имплементацију интернет технологија у разним организацијама – државним агенцијама, корпорацијама и МСП сектору. Један је од 17 оснивача РНИДС-а, од 2006. до 2009. био је члан Управног одбора РНИДС-а, а 2010. био је координатор Радне групе за израду нацрта Правилника за регистрацију ћириличког интернет домена Србије.

Владимир Николић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_nikolic.jpg

Заједно са братом Ненадом, Лимундо д.о.о. је покренуо 2006. године. Води фирму од 30 запослених која има за циљ да промени друштво и то преко е-трговине. Посвећен је ширењу Лимундо групе и добре пословне праксе у Србији. Рођен је 1981. године. Завршио економију у Београду. Провео добар део живота у иностранству.

Жарко Птичек
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/zarko_pticek.jpg

Жарко Птичек је рођен у Београду 1977. године. Завршио је Правни факултет Универзитета Унион, а на Правном факултету у Београду је радио три године као администратор студентске рачунарске мреже.

Од 2000. године ради у Адвокатској канцеларији Птичек. ИТ правом се бави од 2000. године, пратећи развој и пружајући правну подршку ИТ фирмама у Србији. Тренутно ангажован на заступању оштећених у кривичном поступку који се води пред Тужилаштвом за високотехнолошки киминал. Говори енглески, немачки и пољски језик. Игра салсу и тренира кендо.

Иван Минић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/ivan_minic.jpg

Иван Минић је интернет пионир који булеварима, сокацима и слепим улицама српског веба лута већ 15 година.

Учествовао је у креирању готово свих интернет заједница са ових простора, а већ 8 година администрира интернет заједницу – Burek.com. Довео је у Србију online квиз знања www.conquiztador.rs, предавао на BizBuzz семинару, 2008. Добио награду публике на WebFestu, а 2009. награду жирија. Као дизајнер и developer сарађивао је на више од 100 различитих пројеката и из сенке координирао разна интересантна дешавања на домаћем интернету.

Радуле Шошкић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radule_soskic.jpg

Радуле Шошкић је директор Сектора за ревизију технологија у предузећу „Телеком Србија” а.д.

„Телеком Србија” а.д.

Вим Дегезеле
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vim_degezele.jpg

Вим Дегезеле (Wim Degezelle) од 2006. године ради у организацији CENTR која окупља овлашћене европске регистре националних домена из више од 50 земаља.

Као менаџер комуникација, сноси пуну одговорност за пружање најновијих информација о самој организацији и њеним чланицама. Заједно са генералним директором, представља CENTR на различитим локалним и међународним скуповима. Води маркетиншку и административну радионицу CENTR -е.

Милоје Секулић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/miloje_sekulic.jpg

Рођен 8. Јуна 1966. у Београду. Дипломирани инжењер и новинар.

Завршио је постдипломске специјалистичке студије на програму Електронско пословање на Факултету организационих наука у Београду, постдипломске студије „Савремено пословање и глобалне рачунарске мреже“ на Алтернативној академској образовној мрежи и Лондонску школу за односе са јавношћу. Од 2007. био је директор сектора за онлине ПР у агенцији McCann Erickson Public Relations. Од марта 2011. Бави се интернет консалтингом као сувласник Интернет агенције.

Власник консултантске „Интернет агенције“ и сувласник дигиталне агенције „Homepage“.

Интернет и пословни консултант. Дипломирани инжењер и новинар, члан Удружења пословних консултаната Србије, Независног удружења новинара Србије и Друштва Србије за односе са јавношћу. Један од оснивача Српске асоцијације менаџера. Поседује вишегодишње искуство у раду са компанијама као што су Coca-Cola, Carlsberg, Теленор, Toshiba, HP, Eurobank EFG, Тигар, МК Group, Бамби-Банат…

Денис Бећирић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/denis_beciric.jpg

Денис Бећирић је истражни судија Првог основног суда у Београду.

Рођен је 1969. Године и завршио Правни факултет у Београду. У периоду од 2004. до 2009. Године био је предавач и учесник великог броја конференција на тему: високотехнолошког криминала, прања новца, заштите ауторских права и интелектуалне својине.

Станиша Јосић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/stanisa_jocic.jpg

Станиша Јосић је завршио Природно математички факултет у Београду 1987. године, а две године касније и Александар универзитет у Нурнбергу.

Од 1993. до 1995. године студирао је Georg-Simon-Ohm колеџ – одсек за информатику, такође у Нунбергу. Оснивач је и директор компаније StanCo IST из Петровца на Млави. Од 1991. године саветник је имплементације информационог система у општини Петровац на Млави. Од 2006. године је члан скупштине и један од оснивача РНИДС-а. Говори енглески и немачки језик.

Леонид Тодоров
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
БЛОК 3

Леонид Тодоров је стекао диплому магистра лингвистике на Московском државном педагошком универзитету, а завршио је постдипломске студије из области међународних односа, менаџмента и пословног лидерства и економије у Данској, на Тајвану и у САД.

Од почетка руских реформи, током више од десет година био је на положају шефа кабинета премијера Јегора Гајдара. Његова биографија такође укључује приватни сектор и академске активности.

Координационом центру за .RU домен највишег нивоа се придружио 2008. године, на функцији Директора за спољне односе и учествовао је у успешном увођењу ћириличног IDN националног домена највишег нивоа .РФ и отварању нових генеричких домена највишег нивоа . ДЕТИ (деца) и .TATAR.

У фебруару 2015. године постављен је за директора Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (APTLD).

Као члан Организационог комитета RIGF, Леонид је такође учествовао у организацији и промоцији Руског форума о управљању интернетом као највећег догађаја те врсте широм Источне и Централне Европе и простора бившег СССР-а. Он је такође део Вишепартнерске надзорне групе Азијско-пацифичког регионалног форума о управљању интернетом (APrIGF). У периоду 2013-2014, учествовао је у ISOC Пословном савету, а тренутно је члан CCNSO ICANN-овог Савета за стратешко и оперативно планирање, као и посматрач у CCNSO савету.

Леонид је члан наставног особља у Европској летњој школи о управљању интернетом.

Његов фокус су рад националних домена највишег нивоа, управљање интернетом, нови генерички домени највишег нивоа, јавна политика и међународна сарадња у области ИКТ-а и сајбер безбедности. Аутор је и коаутор великог броја публикација на овим темама и говорио је на више националних и међународних догађаја.

Никола Божић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/nikola_bozic.jpg

Никола Божић је сарадник међународне организације DiploFoundation и бави се питањима управљања Интернетом.

Теме из области IG којима се посебно бави су: Интернет инфраструктура, сигурност, заштита деце на Интернету, е-писменост, е-образовање. Учествовао је на IG форумима широм света. Ради у Истраживачкој станици Петница, где води Одељење математичко-техничких наука и семинар астрономије. Аутор је и ментор више научних радова. У Друштву астронома Србије био је члан Управног одбора, а сада је секретар Националног астрономског олимпијског комитета.

Анђела Вујачић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/andjela_vujacic.jpg

Рођена 1985. године у Београду. Завршила је мастер студије у области Европског бизниса и маркетинга.

Тренутно запослена у Колективи Србија као Deal менаџер, одговорна за изглед свих оних лепих и корисних понуда на сајту, као и за однос са клијентима и корисницима. Годинама се упорно труди и не одустаје у настојањима да грађанима Србије приближи коришћење Интернета као и куповину преко мреже. Од скоро се упустила и у блогерске воде, па ћемо видети куда ће отпловити.

Витомир Огњановић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vitomir_ognjanovic.jpg

Витомир Огњановић је, као организатор biZbuZZa, у многоме утицао да се померимо са мртве тачке када је домаћа Интернет сцена у питању.

Дешавање које се сваке године са нестрпљењем чека, због необичне гостопримљивости и отворености људи који долазе, свој шмек понајвише дугује Огњановићу, а он је ту да нас сваке године додатно изненади. by Eniac Иако рођен у Јагодини, не поседује жирафу. Висок. Наочит. Јарком гардеробом ублажава своју блиставу личност. by Ivan Minić

Моника Пинк-Ранк
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/monika_pink_rank.jpg

Моника Пинк-Ранк је магистарка страних језика. Бави се односима с јавношћу и комуникацијама.

Започела је своју каријеру 2000. године као ПР менаџерка у Регистру интернет домена Аустрије, nic.at и убрзо након тога постала чланица руководства. Била је одговорна за управљање пројектима и променама. У периоду од 2003. до 2008. године, радила је у Европској асоцијацији омладинских картица. Јула 2010. године, вратила се у nic.at и почела да ради као руководилац сектора за односе са јавношћу, маркетинг и управљање пројектима. Између осталог, ради на новим пројектима везаним за домен највишег нивоа, као и заједничким пројектима на промоцији националног домена у оквиру CENTR-е.

Владимир Радуновић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор панела: (Добар) слуга / (лош) господар: интернет

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation„.

Био је члан Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

Верољуб Змијанац
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/veroljub_zmijanac.jpg

По струци инжењер информационих система, сада оснивач портала Trcanje.rs, председник НВО Активан живот и првог Road runners клуба у региону.

Као стипендиста Фонда Др Зоран Ђинђић 2008. је радио као програмер-истраживач у компанији Robert BOSCH GmbH у Штутгарту. Након успешне праксе вратио се у Београд, где је инспирисан могућностима које грађани Немачке имају за активно бављење собом покренуо Trcanje.rs. Данас је то први магазин о трчању у региону, са циљем да промовише здраве животне стилове као западни концепт и културу живљења.

др Tамара Вученовић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Модераторка Блока 3

Др Tамара Вученовић је уредница и новинарка Радио Београда од 1995, доценткиња на Факултету за менаџмент Универзитета Метрополитан, теоретичарка медија и културе. Емисију „Дигиталне иконе“, посвећену примени нових технологија у култури, уметности, науци и друштву, уређује и води од 2002.

Завршила je докторске студије на Филолошком факултету у Београду. У 2010. проглашена је за најбољег ИТ новинара и добила признање „ИТ глобус“. Добитница UNICEF-ове награде 2003. за професионално и етичко медијско извештавање о превенцији дигиталног насиља над и међу децом.

Taња Миловановић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tanja_milovanovic.jpg

Taња Миловановић је координаторка Центра за проучавање информационих технологија Београдске отворене школе.

Бави се истраживањем развоја информационог друштва у Србији и истраживањем онлајн понашања. Тања је ауторка и менаџерка Инфотрга – електронског дисплеја на Тргу Републике у Београду. До 2007. Године била је уредница часописа о сајбер култури „е-волуција“. Била је главна и одговорна уредница Интернет Крстарице 2000-2002. Године.

Оливера Јовић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/olivera_jovic.jpg

Оливера Јовић је сувласница компаније Информационе технологије из Лесковца.

Председница је Општег удружења предузетника града Лесковца, председница Заједнице предузетника Јабланичког и Пчињског округа и председница Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Србије. Завршила је Технолошки факултет, смер Хемијско и биохемијско инжењерство. Овлашћени је ECDL испитивач, сертификовани тренер за писање бизнис планова и сертификовани тренер у областима стратешко управљање пројектима, финансије и маркетинг. Удата је, мајка двојице дечака.

Љубиша Обрадовић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/ljubisa_obradovic.jpg
РТС Интернет портал

Љубиша Обрадовић је уредник РТС Интернет портала од 2008. године.

Новинарским послом се бави од 1979. године, прво у свом родном граду Крагујевцу радећи за лист „Светлост“ и „Радио Крагујевац“, а касније у Београду пишући за „НИН“ и часопис „Transition“. Каријеру на РТС започео је 2004. године, а годину дана касније именован је за главног и одговорног уредника РТК Крагујевац. Добитник је три годишње новинарске награде листа „Светлост“ и два признања за најбољи интернет портал часописа PC press. Ожењен, отац двоје деце.