Тајне интернет претрага и Гугла на ДИДС 2017

14. 02. 2017.

Највећа бесплатна годишња конференција о Интернету у Србији – ДИДС 2017, биће одржана 7. и 8. марта, у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду, а већ осми пут је организује Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), надлежна за .RS и .СРБ доменске просторе Србије.

Овогодишњи Дан интернет домена Србије посвећен је претраживачкој интернет машинерији, коју многи поистовећују са Гуглом, чијим тајнама се и бави овај стручни скуп. Слоган ДИДС-а „Тајне интернет претрага: Тражи, Нађи, Посети“, уједно описује и три тематска блока планирана за први дан Конференције, док је другог дана већ уобичајени Регионални интернет форум.

Први блок ДИДС-а носи назив „Из угла Гугла“, а уводни предавач је Гари Ијеш (Gary Illyes), аналитичар вебмастер трендова у компанији Google Inc. Посвећен је стварању што бољег корисничког искуства у претраживању веба, помажући вебмастерима у креирању квалитетних сајтова. Пише за Гуглов блог „Webmaster Central”, а помаже и корисницима Гуглових форума за вебмастере по питању новости везаних за алгоритме Гугл претраге и у решавању проблема са сајтовима.

Други блок под називом „Нађи ме лако“ окупља домаће и регионалне стручњаке за оглашавање на Гуглу, креирање садржаја и анализу резултата у Гугловим алатима. Уводно предавање одржаће Лазар Џамић, до недавно шеф Гугловог ZOO тима за бренд стратегију, лоцираног у Лондону. Његово предавање под називом „Како бити нађен у свету лаког игнорисања“ говори о бројним аспектима храњења претраживачке машине садржајем. Потом следи панел дискусија о претраживачкој машини и привлачењу људи који посећују сајтове. Модератор је Иван Речевић, консултант и Google Partners тренер у „Gaia Consulting“, гост из Хрватске Мирослав Варга, стручњак за Google AdWords кампање у фирми „Escape“, Јелена Радовановић, интернет предузетница и креатор веб садржаја, суоснивач пројекта „wwwrite.rs“, и Радомир Баста, директор и водећи SEO стратег у „Four Dots“.

У трећем блоку названом „Прави примери интернет присуства“ биће представљени успешни сајтови, портали и онлајн пројекти на националним интернет доменима .RS и .СРБ. Модератор је Радомир Лале Марковић, суоснивач и директор „TAG Media“, а посебно место у овом блоку имаће сајтови које је РНИДС одабрао на свом конкурсу.

Другог дана се, по трећи пут, одржава РИФ 2017 – Регионални интернет форум, који окупља представнике националних интернет регистара из југоисточне Европе, представнике државних органа, локалних интернет заједница и глобалних интернет организација. Теме скупа су content marketing за националне интернет регистре, њихова улога и сарадња са државом, информациона безбедност и сарадња и размена најбољих пракси у региону.

ДИДС је, као и до сада, бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места. Регистрација посетилаца могућа је преко сајтова на адресама dids.rs и дидс.срб, тј. rif.rs и риф.срб.