Дигитално наслеђе на ДИДС 2018

22. 02. 2018.

Идентитет једног народа се на Интернету представља, чува и промовише кроз дигитализовану баштину која је увек доступна и претражива када је – онлајн. Како се то ради у Србији и региону сазнаће посетиоци Конференције ДИДС 2018, коју организује Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), 6. и 7. марта, у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду.

Тема другог блока ДИДС-а је дигитализација у науци и култури, у оквиру које ће бити представљене добре иницијативе, истраживања и активности у Србији, драгоцене и вредне пажње и у ширим, европским оквирима. Кроз панел дискусију названу „Дигитално наслеђе“, своје домаће и стране госте води модераторка др Tамара Вученовић, уредница Образовне редакције Радио Београда 2.

Гост из Словеније Матјаж Фило, руководилац Сектора за ИТ на Факултету друштвених наука у Љубљани, одржаће уводно предавање на тему „Дигитализација у Словенији и употреба клауда“: о пројектима и подручјима дигитализације у култури и образовању на којима раде у националним институцијама, као и о плановима изградње клауда за јавну употребу.

Др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, говориће о дигиталној трансформацији пословања и њеним специфичностима у области културе и науке и о дигитализацији баштине, која се не своди само на пуко скенирање архивске грађе, како се то обично мисли. Такође, биће речи и о значају менаџмента у процесима дигитализације односно о томе ко су „преводиоци“ са језика културе и науке на језик програмера и ИТ стручњака.

Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница, дискутоваће о доступности научне опреме на даљину захваљујући Интернету (даљински управљиви телескопи, лабораторије…), као и значају онлајн доступности дигитализованих издања часописа и другог акумулираног научног знања за унапређивање образовања.

ДИДС је, као и до сада, бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места. Сви заинтересовани могу да се региструју преко сајта на адресама dids.rs и дидс.срб, ако пожуре.