DIDS 2013

Četvrta godišnja konferencija DIDS 2013, posvećena razvoju Interneta kako u svetu, tako i na nacionalnim .RS i .СРБ domenskim prostorima, održana je 18. aprila, u hotelu „Moskva“, u Beogradu. Ovogodišnjem Danu internet domena Srbije je prisustvovalo 20 učesnika iz zemlje i sveta i preko 180 posetilaca i novinara iz 28 medijskih kuća i agencija.

Program DIDS-a je i ove godine bio podeljen u tri bloka i odvijao se kroz prezentacije, predavanja i panel diskusije.

DIDS 2013 je bio besplatan za sve posetioce, ali pošto je posvećen prvenstveno korisnicima nacionalnih internet domena, registracija za prisustvovanje konferenciji bila je omogućena samo za one koji su se prijavili sa e-mail adresama koje se završavaju na .RS ili .СРБ.

RNIDS je u saradnji sa medijskim pokroviteljima obezbedio i video prenos Konferencije na sedam internet lokacija (među kojima i RTS, B92 i Blic). DIDS 2013 je imao ukupno 21 medijskog pokrovitelja, a zabeleženo je ukupno 117 objava u medijima, od toga 77 na Internetu, 8 na TV, 8 na radio stanicama i 24 u štampanim medijima (14 tekstova i 10 oglasa).

DIDS 2013 su pripremili i realizovali: Predrag Milićević, Dragana Pešić – Lević, Lazar Bošković, Miloje Sekulić, Vladimir Radunović, Dragana Vukajlović – Krstović, Aleksandar Kostadinović i Jovana Cvetković, sa saradnicima.

Program DIDS 2013

09:30
Registracija posetilaca
10:00
Blok 1:
Regulisan, a ipak slobodan Internet

Moderator: Vladimir Radunović, koordinator programa upravljanja Internetom, Diplo fondacija, Srbija

Koga su Vint Serf i Bob Kan, Lari Pejdž i Sergej Brin ili Mark Cukerberg pitali da li smeju da smisle TCP/IP, Google i Facebook? Da li su za uspeh novih servisa i slobode na Internetu i danas važni isti principi: razvoj na krajevima mreže, otvorenost i razvoj diktiran tržištem umesto regulativom? A da li su ti principi danas – u internet svetu od preko dve milijarde ljudi, punom nepoverenja, sajber-napada, cenzure i kršenja privatnosti – i realni? U kojoj meri je naša i bezbednost našeg okruženja ugrožena u sajber prostoru, na koji način i zašto? Da li nas to čini da želimo drugačija pravila igre – uključujući i tvrđu zakonsku regulativu, i da li bi ona bila pretnja tim dokazanim principima razvoja? Ko i kako može da oformi nacionalne politike koje bi regulatorni okvir dopunile drugim vidovima jačanja bezbednosti institucija i korisnika (obrazovanjem, širenjem svesti, tehnologijom, organizacionim polisama), tako da se razvoj i slobode ne ugroze? Kakva su razmišljanja o tim pitanjima širom Evrope, a kakva u Srbiji?


 

Uvodna reč:

 

Panel diskusija:

11:25
Kafe pauza
11:45
Blok 2:
Globalno, a domaće!

Moderator: Dragana Vukajlović Krstović

O domaćim internet stručnjacima, koji su svoje poslovne ideje uspeli da pokažu i dokažu i na međunarodnom tržištu. Da li im je osim ideje, talenta i velikog rada bilo potrebno još nešto? Od čega su krenuli, na kakve su sve prepreke nailazili, kako su ih savladali, šta je sve bilo potrebno da bi uspeli da svoje ideje pretoče u održive biznis modele. Danas uživaju u plodovima svog internet biznisa, a kako je bilo na početku…


 

VIDEO PREZENTACIJA:

 

PANEL DISKUSIJA:

13:10
Kafe pauza
13:30
Blok 3:
Uspešni, a na srpskim domenima

Oni su se predstavili na srpskom internet prostoru, unapredili poslovanje, razvili sasvim nove poslovne modele, pokrenuli projekte, promovisali ideje, predstavili sebe… i sve to na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ.


 

VIDEO PREZENTACIJA INFOGRAFIKA

 • Prednosti .RS domena

 

PANEL DISKUSIJA O DOMENSKIM STRATEGIJAMA

Moderator: Predrag Milićević

 

PREZENTACIJE PROJEKATA NA DOMAĆIM DOMENIMA

Moderator: Miloje Sekulić

15:30
Koktel

Učesnici DIDS 2013

Lazar Džamić

Lazar Džamić

kreativni strateg, predavač
Vladimir Radunović

Vladimir Radunović

Direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija
Prof. Majkl Rotert

Prof. Majkl Rotert

http://international.eco.de
Oliver Subotić

Oliver Subotić

Srpska pravoslavna crkva
Organizacija

Organizacija "Standup.rs"

Milica Mihailović
Ana Marković

Ana Marković

Ringier Axel Springer
Miodrag Ristić

Miodrag Ristić

Štamparija "Deto"
Aleksandra Graovac

Aleksandra Graovac

Toyota Srbija
Designed

Designed

Srpska dizajn platforma
Ćirilovanje

Ćirilovanje

Udruženje novinara Srbije
Vladimir Prelovac

Vladimir Prelovac

Prelovac Media
Dejan Petkov

Dejan Petkov

http://www.singi.rs
Portal "zivotinje.rs"
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/portalzivotinje.jpg

Vladimir Kovač, izvršni direktor

Sajt, u početku zamišljen kao samo edukativni, od januara 2012. postaje prvenstveno informativni portal. U početku je samo prenosio vesti, a u proleće 2012. stvara se redakcija koja priprema originalne tekstove. Prema podacima Gemiusa, zivotinje.rs su trenutno 89. srpki sajt po posećenosti. U ovaj online petšop danas dnevno „kroči“, tj. dođe na njegove stranice (jer on u realnom svetu kao fizička prodavnica i ne postoji), oko 400 ljudi, čineći ga najposećenijim u Srbiji (i u realnom i u virtuelnom svetu).

Rade Joksimović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/rade_joksimovic.jpg

Nakon što se dokazao u Web i UX dizajnu, Rade prepoznaje svoj preduzetnički duh i napušta uspešnu karijeru dizajnera kako bi pokrenuo svoj prvi poslovni poduhvat.

Kroz ubrzani poslovni rast, Rade počinje da širi svoja znanja radeći na poslovnom razvoju, operacionom menadžmentu i interakciji sa klijentima. Nakon 18 meseci rasta, Rade dobija ponudu za akviziciju od strane američke firme, koju prihvata i započinje rad na novom poslovnom poduhvatu, EarnCoupon-u. Marketinški servis EarnCoupon omogućava efikasnu i povoljnu online i offline promociju brendova svih veličina.

Miloje Sekulić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/miloje_sekulic.jpg

Rođen 8. Juna 1966. u Beogradu. Diplomirani inženjer i novinar.

Završio je postdiplomske specijalističke studije na programu Elektronsko poslovanje na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, postdiplomske studije „Savremeno poslovanje i globalne računarske mreže“ na Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži i Londonsku školu za odnose sa javnošću. Od 2007. bio je direktor sektora za online PR u agenciji McCann Erickson Public Relations. Od marta 2011. Bavi se internet konsaltingom kao suvlasnik Internet agencije.

Vlasnik konsultantske „Internet agencije“ i suvlasnik digitalne agencije „Homepage“.

Internet i poslovni konsultant. Diplomirani inženjer i novinar, član Udruženja poslovnih konsultanata Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Društva Srbije za odnose sa javnošću. Jedan od osnivača Srpske asocijacije menadžera. Poseduje višegodišnje iskustvo u radu sa kompanijama kao što su Coca-Cola, Carlsberg, Telenor, Toshiba, HP, Eurobank EFG, Tigar, MK Group, Bambi-Banat…

Lazar Džamić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2022/02/Lazar-Dzamic.jpg
kreativni strateg, predavač

JAHAČI MARKETING APOKALIPSE – Etički izazovi modernog marketinga

Tema predavanja

Moderni marketing stručnjaci se sve više suočavaju s pitanjem ne da li nešto mogu da urade, već da li treba. Tehnologija im omogućava sve više toga što mogu, što pokazuje svet oko nas. Izazovi modernog biznisa su sve više etički, sve manje stručni.

O učesniku

Lazar Džamić je predavač na katedri za Digitalni marketing na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (FMK) i na Business School Lausanne (BSL).

Lazar je bivši Head of Brand Planning u Guglovom kreativnom ‘think tank’-u ZOO u Londonu, gde je osnovao tim za brend strategiju i uveo u industriju, po prvi put u svetu, novu funkciju Creative Data Scientist. Pre Gugla, Lazar je obavljao funkcije direktora za strategiju u nekoliko londonskih kreativnih agencija i bio je jedan od prvih digitalnih stratega u Britaniji.

Nakon povratka iz Londona, Lazar je jedan od najtraženijih domaćih trenera za digitalnu marketing transformaciju, sarađujući sa nekim od najvećih domaćih i regionalnih kompanija kao što su Telenor, Merkator, Adidas, Erste Banka i drugi. Bivši je član Kreativnog saveta predsednice Vlade republike Srbije, pomagao je u aspektima razvoja srpskih kreativnih sektora, i bivši konsultant za kreativne industrije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Predavač je na marketing modulu regionalne PwC Mini MBA akademije, bivši novinar, saradnik Gardijana i hit autor u Srbiji. Redovan je predavač i govornik na domaćim i svetskim konferencijama na temu digitalnog marketinga i brend pripovedanja.

Njegovu poslednju knjigu, The Definitive Guide to Strategic Content Marketing, objavio je londonski Kogan Page u julu 2018.

LinkedIn: Lazar Džamić

Vladimir Radunović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Moderator panela: (Dobar) sluga / (loš) gospodar: internet

Vladimir Radunović je predavač i direktor obrazovnih programa iz oblasti upravljanja Internetom, sajber-bezbednosti i e-diplomatije pri međunarodnoj nevladinoj instituciji „Diplo Foundation„.

Bio je član Savetodavnog odbora (Advisory Board) Globalnog foruma za sajber-ekspertizu (Global Forum on Cyber Expertise), a bio je član Savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum). Profesionalni fokus mu je na politikama Interneta i širokopojasnog pristupa, sajber-bezbednosti, neutralnosti i otvorenosti mreže, e-diplomatiji i e-učešću, obrazovanju i izradnji kapaciteta institucija i donosioca odluka u oblasti Interneta.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odbranio master iz savremene diplomatije na Univerzitetu na Malti, a trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti sajber-bezbednosti.

Prof. Majkl Rotert
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/majkl_rotert.jpg

Profesor Rotert je i počasni predstavnik Evropske asocijacije internet provajdera (EuroISPA) sa sedištem u Briselu.

Radio je kao konsultant pri Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama i Američkom Ministarstvu trgovine. Učesnik je i koorganizator programa Evropskog foruma o upravljanju Internetom (EuroDIG), a ispred ECO je uključen i u koordinaciju nemačkog nacionalnog Foruma o upravljanju Internetom (D-IGF). Bio je osnivač i direktor jednog od prvih internet provajdera u Nemačkoj Xlink, a potom i direktor nekoliko drugih internet provajdera. Od 1981. predaje računarstvo na Univerzitetu Karlsrue, gde je 1984. uspostavio prvu internet konekciju na nemačkim univerzitetima. Titula počasnog profesora iz oblasti primenjenih nauka dodeljena mu je 1999.

Nevena Ružić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/nevena_ruzic.jpg
 • Funkcija: pomoćnica generalnog sekretara Službe poverenika
 • Firma: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Angažovana je u oblasti slobodnog pristupa informacijama i zaštiti podataka o ličnosti, naročito sa stanovišta usklađenosti propisa sa ustavnim i međunarodnim odredbama i standardima.

Zadužena je za saradnju sa domaćim i međunarodnim organizacijama i udruženjima građana. Od 2004. do 2009. bila je koordinatorka za slobodu medija u Misiji OEBS-a u Srbiji, od 2001. pravna savetnica u Komitetu pravnika za ljudska prava – YUCOM. Godine 2012. izabrana je za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije 108 Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka. Diplomirana je pravnica sa položenim pravosudnim ispitom, i master prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Lidsu u oblasti međunarodnih ljudskih prava, kao i master savremene diplomatije na Univerzitu Malte.

Aleksandar Popović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/aleksandar_popovic.jpg
Dragana Vukajlović Krstović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dragana_vukajlovic_krstovic.jpg

Diplomirala je na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva.

Odmah nakon diplomiranja počela je da radi u srpskom internet pretraživaču „Pogodak“, gde je i započela svoju IT karijeru. Nakon toga radila u firmama Trident Media Group i Spoonlabs. NLP Master i instruktor Razvoja pokreta, vežbi utemeljnih na istočnjačkim principima. Angažovana je i kao suvlasnik sajtova Tracara.rs, Blejac.com i Igre-igrice.rs.

Dr Viktor Pocajt
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/viktor_pocajt.jpg
Oliver Subotić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/oliver_subotic.jpg

Prezviter Oliver Subotić je pravi sveštenik za 21. vek – bavi se problematikom odnosa Crkve prema fenomenima informacionih tehnologija, mas-medija i globalizacije.

Autor je šest knjiga: „3D Studio MAX3 – Tehnike modelinga“ (2000), „Čovek i informacione tehnologije: pogled iz pravoslavne perspektive“ (2006), „Biometrijski sistemi identifikacije: kritička studija“ (2007), „Crkva i globalizacija: struktura, odnos i posledice“ (2009), „Informaciono kontrolisano društvo“ (2011), „Digitalni izazov: putevi hrišćanstva u civilizaciji binarnog koda“ (2012). Objavio je i oko stotinak članaka i glavni i odgovorni urednik je časopisa „Pravoslavni misionar“. Član je Odeljenja za unapređenje kvaliteta verske nastave u gimnazijama Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Organizacija "Standup.rs"
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/standup_rs.jpg
 • Učesnik: Milica Mihailović
 • Funkcija: direktor
 • Firma: Organizacija „Standup.rs“
 • Sajt: http://www.standup.rs

Milica Mihailović, direktor

U suštini stand-up komedije je direktan i iskren kontakt sa publikom – uživo u klubovima, pozorištima ili na festivalima. Slični principi važe i na Internetu i otuda velika popularnost ovog sajta na domaćem vebu. U eri novih medija, kad su Internet i posebno televizijski kanali preplavljeni raznim vidovima komedije, od sitkoma do reality formata, stand-up je neka vrsta povratka govorništvu i jednostavnoj formi društvene kritike. Prioritet Organizacije „Standup.rs“ je da pomogne mladim umetnicima, koji izvode sopstveni komični materijal, da pronađu autentični izraz i najkraći put do publike.

Predrag Milićević
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/predrag_milicevic.jpg

Po diplomi dipl. inž. telekomunikacija, a po sopstvenom opredeljenju, već skoro 20 godina u marketingu, na različitim pozicijama i u različitim funkcijama.

Posebna mu je „slabost“ komunikacija. Oflajn i onlajn. I strateški pristup i praktična realizacija, i kroz klasične i kroz društvene medije. O komunikaciji, pre svega, razmišlja naglas na svom blogu.

Ana Marković
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/ana_markovic.jpg

Karijeru u kompaniji „Ringier“ počela je 2005. kao apsolvent Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Na poziciju brend menadžera za besplatne dnevne novine i specijalne projekte dolazi 2008. Od 2009. postaje brend menadžer za digitalna izdanja. U 2010. pored sajtova „Blic Online“, 24sata.rs i portala „Žena“, portfolio kompanije „Ringier“ se širi i u oblasti e-trgovine, sa internet prodavnicom www.NonStopShop.rs, ali i u nekim drugim oblastima sa sajtovima www.SuperOdmor.rs, www.pulsonline.rs, www.alo.rs, www.nekretnine.rs, itd. Danas Ringier Axel Springer, kao najveći digitalni izdavač, ima 16 internet portala.

Miodrag Ristić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/miodrag_ristic.jpg
 • Učesnik: Miodrag Ristić
 • Funkcija: direktor
 • Firma: Štamparija „Deto“
 • Sajt: http://www.deto.rs

Miodrag Ristić, direktor

Kada je Miodrag Ristić prvi put istraživao komercijalne mogućnosti Intereneta – tamo još nije bilo nikog… Krenuo je 1992. u preduzetničke vode, vrativši se stogodišnjoj porodičnoj štamparskoj tradiciji, osnovao je „Deto“, i sledeće dve decenije uložio u razvoj moderne štamparije. Osmišljavanje i plasman originalnih reklamnih proizvoda – u kombinaciji sa kreativnom upotrebom svih novih medija i tehnika – pokazalo se kao uspešna strategija koja je firmi donela saradnju sa hiljadama klijenata na tri kontinenta. Uz sopstveni sajt i blog, prisutan je i na desetak Deto/Detozin naloga na društvenim mrežama.

Aleksandra Graovac
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/aleksandra_graovac.jpg

Radi kao savetnik za odnose s javnošću Tojote u Srbiji već više od 15 godina.

Kroz dugogodišnje praktično iskustvo aktivno učestvuje u stvaranju PR standarda u automobilskoj branši. Polaznica je druge generacije London School of PR i učesnik brojnih obuka i konferencija vezanih za PR i web u Srbiji. Urednik je korporativne revije, zadužena za internet sajt kompanije i naloge na društvenim mrežama.

Designed
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/designed.jpg
 • Učesnik: Dušan Vulović/li>
 • Funkcija: partner
 • Firma: Udruženje Srpska dizajn platforma
 • Sajt: http://www.designed.rs

Dušan Vulović, partner

„Stvaramo platformu za komunikaciju koja će biti u stanju da okupi veliki broj ljudi čije mišljenje i znanje mogu da doprinesu boljem shvatanju vrednosti dizajna u savremenoj komunikaciji i poslovanju“, rekli su o misiji sajta njegovi tvorci. I uspeli su u tome, ostvarivši i po 3000 poseta dnevno. Designed je nezavisna platforma, veb portal koji pruža sasvim nov način za razmenu kreativnih ideja (online multimedijalna razmena). Predstavlja bazu koja raste, spaja teoriju i praksu, spaja lične uvide kroz mrežu blogova, vesti i intervjua.

Ćirilovanje
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/cirilovanje.jpg

Minulih godina glavni problem ćirilice bilo je njeno nepostojanje u svetu kompjutera i na Internetu, u vremenu kada slova žive prevashodno kroz fontove. Zato internet sajt „Ćirilovanje“ približava svima ćiriličke fontove domaće proizvodnje, dobre jezičke programe vezane za ćirilicu i čine njeno korišćenje lakšim i pristupačnijim. On i svojim primerom pokazuje kako treba da izgleda i šta sve i na koji način može da koristi jedan ćirilički medij. Realizaciju ovog projekta omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Vladimir Prelovac
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_prelovac.jpg

Vladimir Prelovac je osnivač kompanije „Prelovac Media“, koja je svojevrsni inkubator za web, mobile, game i publishing startape.

Radio je dugo godina kao programer za inostrane firme, a trenutno je na čelu svoje kompanije koja zapošljava 40-tak ljudi, sa ambicijom da promeni način na koji koristimo tehnologiju, ali i naše okruženje. Upoznao se sa WordPressom kada je hteo da pokrene svoj blog 2007. Autor je više plagina za WordPress, a takođe je izdao i priručnik „WordPress Plugin Development: Beginner’s Guide“, sa kojom je stekao neophodnu priznatost u WP zajednici i što mu je dalje omogućilo ulaz u industriju za plasiranje svojih proizvoda.

Dejan Petkov
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/dejan_petkov.jpg

Diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Bavio se telekomunikacijama i računarskim komunikacijama. Poslednjih dvanaest godina radi na poslovima IT bezbednosti, pre svega u oblasti zaštite od računarskih virusa.