ДИДС 2019: Све на клик до 2030. године?

О брзини и перспективи дигитализације, бројним предностима, али и изазовима које процеси дигиталне трансформације стављају пред предузећа и појединце, разговарало се током конференције ДИДС 2019. 

Јубиларни „Дан интернет домена Србије“ (ДИДС) одржан је по десети пут 5. марта у сали београдског хотела „Метропол Палас“, у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). 

Програм ДИДС 2019

09:15
Регистрација посетилаца
10:00
БЛОК 1 :
Трансформација државних сервиса

Панел дискусија:

 • Светлана Јовановић, виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, електронски сервиси и развој е-управе
 • Душко Сивчевић, помоћник начелника у Сектору за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, Министарство унутрашњих послова
 • Слободан Марковић, технички саветник за дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији

Модератор: Владимир Радуновић, директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација

11:15
Кафе пауза
11:40
БЛОК 2:
Трансформација у привреди

Привреда је локомотива која вуче, али и коју вуче дигитална трансформација. Свака област пословања користи њене различите предности, али општа начела – ефикасност, брзина и економичност се примењују на свако поље пословања. Велике корпорације се посматрају како лидер на овом пољу, међутим и мала породична предузећа иновативних власника врло вешто лепршају на крилима дигиталне трансформације.

Панел дискусија:

Модератор: Радомир Лале Марковић, суоснивач и директор, ТАГ медиа

13:10
Кафе пауза
13:35
БЛОК 3:
Трансформација у корист нација

Интернет је одавно постао „полиглота“ и данас „говори“ скоро све светске језике. Вишејезичност интернета најбоље симболишу такозвани интернационализовани називи интернет домена које је могуће регистровати на различитим националним писмима (IDNInternetionalized Domen Name). IDN доприноси језичком диверзитету, а искуства су различита, што је тема трећег блока Конференције – Трансформација у корист нација

Панел дискусија:

 • Леонид Тодоров, директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона, АПТЛД
 • Ђовани Сепиадиректор за спољне односе, ЕУРид
 • Дејан Масликовић, помоћник министра, Министарство културе и информисања
 • Милан Пантелић, менаџер продаје и продајне мреже за подручје бивше Југославије и Албаније, Renault Nissan Srbija d.o.o.

Модератор: др Тамара Вученовић, уредница Образовне рубрике, Радио Београд 2

15:00
Коктел

УЧЕСНИЦИ ДИДС 2019

Илијана Ваван

Илијана Ваван

генерална директорка компаније Kaspersky Lab за Европу
Леонид Тодоров

Леонид Тодоров

директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона
Светлана Јовановић

Светлана Јовановић

виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије
Ђовани Сепиа

Ђовани Сепиа

директор за спољне односе, ЕУРид
Дејан Масликовић

Дејан Масликовић

помоћник министра, Министарство културе и информисања
Драган Сајић

Драган Сајић

Власник и уредник портала Гарден
Роланд Хаjднер

Роланд Хаjднер

директор финансија, А1 Digital
Александар Благојевић

Александар Благојевић

менаџер одељења дигиталне експозитуре, Societe Generale banka a.d. Srbija
Слободан Марковић

Слободан Марковић

Дигитални саветник у Програму Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији
Душко Сивчевић

Душко Сивчевић

помоћник начелника, Министарство унутрашњих послова
Милан Пантелић

Милан Пантелић

менаџер продаје и продајне мреже за Мотрио, Renault Nissan Srbija d.o.o.
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

Директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација
др Tамара Вученовић

др Tамара Вученовић

уредница Образовне рубрике, Радио Београд 2
Радомир Лале Марковић

Радомир Лале Марковић

суоснивач и директор, ТАГ медиа
Илијана Ваван
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Ilijana-Vavan-Kaspersky-Lab.jpg
БЛОК 2

Након 25 година искуства у ИТ индустрији на позицијама у продаји, менаџменту и техничким позицијама, Илијана Ваван се у јануару 2018. године придружила компанији Kaspersky Lab како би предводила пословање у Европи и развијала потрошачки, дигитални и сегмент пословања са великим компанијама.

Обављала је и бројне руководеће функције у компанијама као што су Oracle, Kontron, Saba Software и Juniper Networks. Илијана Ваван је у свом претходном мандату у компанији Kaspersky Lab од 2010 – 2012. године била на позицији генералне директорке за Западну Европу. Обављала је и неколико функција у компанији Microsoft где је, између осталог, била задужена и за компанијску и партнерску стратегију за подручје Централне и Источне Европе.

Леонид Тодоров
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
БЛОК 3

Леонид Тодоров је стекао диплому магистра лингвистике на Московском државном педагошком универзитету, а завршио је постдипломске студије из области међународних односа, менаџмента и пословног лидерства и економије у Данској, на Тајвану и у САД.

Од почетка руских реформи, током више од десет година био је на положају шефа кабинета премијера Јегора Гајдара. Његова биографија такође укључује приватни сектор и академске активности.

Координационом центру за .RU домен највишег нивоа се придружио 2008. године, на функцији Директора за спољне односе и учествовао је у успешном увођењу ћириличног IDN националног домена највишег нивоа .РФ и отварању нових генеричких домена највишег нивоа . ДЕТИ (деца) и .TATAR.

У фебруару 2015. године постављен је за директора Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (APTLD).

Као члан Организационог комитета RIGF, Леонид је такође учествовао у организацији и промоцији Руског форума о управљању интернетом као највећег догађаја те врсте широм Источне и Централне Европе и простора бившег СССР-а. Он је такође део Вишепартнерске надзорне групе Азијско-пацифичког регионалног форума о управљању интернетом (APrIGF). У периоду 2013-2014, учествовао је у ISOC Пословном савету, а тренутно је члан CCNSO ICANN-овог Савета за стратешко и оперативно планирање, као и посматрач у CCNSO савету.

Леонид је члан наставног особља у Европској летњој школи о управљању интернетом.

Његов фокус су рад националних домена највишег нивоа, управљање интернетом, нови генерички домени највишег нивоа, јавна политика и међународна сарадња у области ИКТ-а и сајбер безбедности. Аутор је и коаутор великог броја публикација на овим темама и говорио је на више националних и међународних догађаја.

Светлана Јовановић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Svetlana-Jovanovic-DIDS-2019.png
БЛОК 1

Светлана Јовановић је асистент на Факултету организационих наука, ангажована у областима компјутерског и сајбер права, компјутерске и сајбер форензике, електронског пословања, електронске управе. Организује и води активности Академског сајбер форума, организације која се бави појавама у сајбер простору. Један је од предавача на програмима стручног усавршавања наставника. Као виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, ради на увођењу електронских сервиса и развоју е-управе.

Дипломирала је 2006. године на ФОН-у у Београду. Припрема докторску дисертацију из области сајбер криминала. Аутор је бројних радова и монографије у областима заштите података о личности и остваривања других права на интернету.

Ђовани Сепиа
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Giovanni-Seppia-EUrid.png
БЛОК 3
 • Функција: директор за спољне односе
 • Организација: ЕУРид
 • Сајт: www.eurid.eu

Ђовани Сепиа је од друге половине 2007. године директор за спољне односе у EURid-у. На овој функцији он руководи тимом од 20 особа, тимом који је састављен од скоро свих европских националности, а који је задужен за EURid-ове односе са европским институцијама, односе са овлашћеним регистрима, маркетиншке активности и активности комуникација и међународне односе. У оквиру EURid-а он је такође задужен за еколошки план у оквиру ЕМАС-а (инструмента ЕУ за еко-менаџмент). Претходно је радио у ICANN-у као европски регионални координатор. Пре тога је био Генерални директор у CENTR-у. Поред тога, био је на положају шефа спољних односа италијанског националног регистра (ITT-CNR) у периоду од пет година и има три године искуства у различитим улогама у Европској комисији. Радио је као консултант на програмима ЕУ за више националних и интернационалних организација и био је предавач за програме ЕУ током десет циклуса мастер студија „Политике и програми ЕУ“ на међународном универзитету у Венецији (Венице Интернатионал Университy).

Дејан Масликовић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dejan-1000-x-1000.jpg
БЛОК 3

Рођен је 1971. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Магистрирао је на Универзитету уметности у Београду, одсек: “Интеркултуралност, менаџмент уметности и медијације на  Балкану“ под  покровитељством UNESCO-a и CEI-a, 2010. године. На истом Универзитету докторира 2016. године, са темом „Капацитет дигиталне технологије за развој инклузивног друштва“.

Од 2002. до 2004. године  радио је у Агенцији за развој културе Владе Републике Србије као координатор за међународну сарадњу, развојни програм и промоцију културе у земљи и иностранству, коодинатор за реформу државне управе. 2004. и 2005. године био је саветник у Кабинету министра културе за односе са јавношћу и регионалну сарадњу. Од 2005. до 2007. године био је шеф кабинета министра културе. Од 2007. до 2016. године ради као помоћник управника послова САНУ.

Учествовао је на различитим локалним, регионалним и међународним конференцијама, и похађао велики број међународних обука и семинара. Аутор је већег броја публикација које се баве културом и наслеђем.

Драган Сајић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dragan-Sajic.jpg
БЛОК 2

Од 1991. године oснивач вртног центра „Биосан“,  www.biosan.rs. Покретач е-саветовалишта Гарден и првог портала о биљу Гарден Србије www.garden.rs, инсталиран 1997. год. Аутор водича „Хортикултурна Србија“ (2004.), који обједињује факултете, школе, установе, фирме и расадничаре у Србији. Од 2014 уредник месечног електронског магазина о хортикултури.

Аутор више стотина реализованих пројеката уређења пословних и приватних објеката, сваки подједнако важан и подједнако изазован. Сваки цвет, травка, посађено и одржавано биље је лични прилог Хортикултурној Србији. Аутор књиге и видео канала Цветни поздрав, практикума о баштованству и расадничарству.

Роланд Хаjднер
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/roland-haidner.jpg
БЛОК 2
 • Функција: директор финансија
 • Организација: А1 Digital
 • Сајт: https://a1digital.com/

Роланд Хаjднер је директор финансија у компанији A1 Digital. Од 2012. године водио је Одељење за спајања и аквизиције у компанији A1 Telekom Austria Group. Недавно је обављао дужност члана извршног одбора у компанијама A1 Bulgaria и Vip mobile (Србија).

Дипломирао је на Универзитету за економију у Бечу, са фокусом студија на контролинг, стратегију и Централну и Источну Европу.

Александар Благојевић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Aleksandar-Blagojevic-SOCGEN.png
БЛОК 2

Александар је доласком у Societe Generale банку развијао, и сада руководи првом Дигиталном експозитуром у Србији лансираном 2015. године. Овим значајним пројектом први пут су се појавили потпуно дигитализовани (paperless) процеси реализације банкарских производа уз коришћење уговора о кредиту или депозиту у форми електронског документа.

Кроз потпредседничку улогу у Савезу за е-Управу при НАЛЕД-у допринео је стварању регулаторних услова који су омогућили закључивање уговора за банкарске производе коришћењем двофакторске аутентикације, као и припремама регулаторног оквира за једноставније обављање процедуре ‘’Упознај свог клијента – (KYC)’’, а без физичког присуства клијента.

Претходно банкарско искуство стекао је у Raiffeisen banci a.d. Srbija, као директор Сектора алтернативних канала продаје (е-канали продаје, контакт центар, CRM, агенти продаје), као и Националној штедионици банци а.д. Београд, на пословима стручног сарадника за картично пословање.

Инжењер је саобраћаја, дипломирао 1999. године са оценом 8.46, менаџер и иноватор. Често гостује као предавач по позиву на међународним конференцијама.

Дигитализацију не сматра избором, већ неминовношћу, и могућношћу да Србија постане боље место за живот и рад свих њених грађана. Живи и ради у Београду, ожењен је и отац двоје деце.

Слободан Марковић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/slobodan-markovic-dids-2019.png

Слободан Марковић ради као дигитални саветник у Програму Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији. Већ 20 година активно учествује у заступању и формулисању ИKТ политика у Србији. Пре ангажмана у UNDP, радио је у Регистру националног интернет домена Србије (РНИДС) као саветник за ИKТ политику и односе са интернет заједницом. Између 2014. и 2017. био је члан Multistakeholder Advisory Group (MAG), која саветује Генералног секретара УН о одржавању светског Форума о управљању интернетом (IGF). У периоду од 2008. до 2012. био је специјални саветник министарке у Министарству телекомуникација и информационог друштва, где је учествовао у доношењу низа прописа из области телекомуникација, е-управе и е-пословања. Године 2010. уручена му је награда “е-Трговина award“ за деценијски допринос развоју е-пословања у Србији.

Душко Сивчевић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/03/Dusko-Sivcevic-DIDS-2019.png
БЛОК 1
 • Функција: помоћник начелника Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије
 • Организација: Министарство унутрашњих послова
 • Сајт: www.mup.gov.rs

Душко Сивчевић ради као помоћник начелника Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије у Министарству унутрашњих послова.

Задужен је за послове који се односе се организовање, развој и експлоатацију интегрисаног информационог система, планирање, праћење и спровођење мера из области информационе безбедности, односно заштите информационог система и мрежне инфраструктуре Министарства унутрашњих послова.

У последњих више од десет година, на различитим радним местима у Министарству, био је задужен за организaцију, развој информационих система електронског пословања, односно електронске управе. У наведеном периоду учествује у свим релевантним радним групама Владе Републике Србије које за циљ имају развој електронске управе, електронских сервиса и информационог друштва.

Аутор је више стручних радова и учесник више националних и међународних конференција које у чијем је фокус област електронске управе.

Милан Пантелић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Milan-Pantelic-Motrio.jpg
БЛОК 3
 • Функција: Менаџер продаје и продајне мреже за подручје бивше Југославије и Албаније, Renault Nissan Srbija d.o.o.
 • Организација: Renault Nissan Srbija d.o.o.
 • Сајт: Мотрио.срб
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/milan-pantelic

Милан Пантелић је већ 14 година ангажован у аутомобилској индустрији радећи за Renault Nissan Srbija d.o.o, локалну филијалу мултинационалне компаније RenaultNissanMitsubishi Alliance. Господин Пантелић је обављао различите дужности везане за продајне и постпродајне активности ка пословним и приватним клијентима, а за потребе спектра брендова компаније. На тренутној позицији менаџера продајне мреже и велепродаје за бренд Мотрио стара се о позиционирању и развоју бренда на целом подручју бивше Југославије и Албаније.

Пре него што је отпочео каријеру у аутомобилској индустрији, господин Пантелић је радио за неколико реномираних домаћих компанија на позицијама везаним за развој брендова и продаје. Дипломирао је економију на Универзитету Мегатренд 2007. године.

Владимир Радуновић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор панела: (Добар) слуга / (лош) господар: интернет

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation„.

Био је члан Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

др Tамара Вученовић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Модераторка Блока 3

Др Tамара Вученовић је уредница и новинарка Радио Београда од 1995, доценткиња на Факултету за менаџмент Универзитета Метрополитан, теоретичарка медија и културе. Емисију „Дигиталне иконе“, посвећену примени нових технологија у култури, уметности, науци и друштву, уређује и води од 2002.

Завршила je докторске студије на Филолошком факултету у Београду. У 2010. проглашена је за најбољег ИТ новинара и добила признање „ИТ глобус“. Добитница UNICEF-ове награде 2003. за професионално и етичко медијско извештавање о превенцији дигиталног насиља над и међу децом.

Радомир Лале Марковић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Модератор Блока 2

Радомир Марковић је суоснивач и директор агенције „ТАГ медиа“, настале из „ИТ ТВ продукције“, независне продукцијске куће основане 2003. Као магистар телевизијске и видео продукције са преко 20 година искуства, Лале Марковић је дугогодишњи водитељ и уредник популарне телевизијске емисије „еТВ“, која доноси најновије вести са ИТ тржишта, а од прошле године је аутор емисије „еЈутро“, најгледаније ИТ емисије на нашим просторима.

Паралелно са ТВ активностима, уређује и liveTV портал, прву интернет телевизију у Србији. Члан је Српске асоцијације менаџера и Америчке привредне коморе у Србији.