DIDS 2015

Pred preko 300 posetilaca, 10. marta je u Hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu održan ovogodišnji Dan internet domena Srbije (DIDS 2015), u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). DIDS 2015, šesta je godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije, održana pod sloganom „U kom si internet filmu?“.

Celodnevni program DIDS-a, tradicionalno podeljen u tri bloka, pored IT profesionalaca iz svih privrednih oblasti, okupio je i druge domaće korisnike Interneta najrazličitijih interesovanja, koji su imali priliku da čuju iskustva tridesetak učesnika konferencije iz zemlje i inostranstva.

Prvi blok konferencije pod nazivom „Gospodari Interneta“ govorio je o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na „sve nas“, odnosno globalnu internet zajednicu, kao i da se uspostavi tzv. „multiakterski model“ upravljanja Internetom.

„Po ovom modelu, ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) imala bi sva ovlašćenja za upravljanje globalnom mrežom, a države, korporacije i drugi akteri, u okviru različitih tela, imali bi mogućnost da daju predloge i aktivno učestvuju u oblikovanju politike i prakse vezane za sajber prostor, ali ne i da samostalno odlučuju. Predloženi model prilično je kompleksan i formalizovan, pa može da dovede do smanjene inkluzivnosti zainteresovanih aktera“, ocenio je Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-Diplomatije „Diplo fondacije“ i moderator panela „Gospodari Interneta“. Prema njegovim rečima, imajući u vidu globalnu prirodu Interneta i veliku zainteresovanost moćnih država i industrijskih igrača za ovu temu, ishod ovog procesa vrlo je neizvestan, pa se može reći da je pred nama vrlo zanimljiv period kada je upravljanje Internetom u pitanju.

Drugi blok pod nazivom „Pozovi E radi trgovine“ bio je posvećen e-trgovini, kroz sve njene aspekte: pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski. Učesnici u panel diskusiji bili su domaći stručnjaci iz ove oblasti, koji su prezentovali konkretna rešenja iz prakse i iskustva iz sopstvenih onlajn projekata, a moderator bloka bio je Miloš Petrović, veb preduzetnik i bloger.

„Građani Srbije kupuju preko Interneta, ali e-trgovina, kao model poslovanja, još uvek nije u potpunosti u svesti prodavaca. Ipak, stvari se menjaju i sve je veći broj zahteva firmi da kreiraju sajtove sa sistemom za e-trgovinu. S druge strane, više ne postoji strani sajt – domaći sajt. Internet je globalna priča i kupci to već sada na taj način percipiraju“, objasnio je Petrović. Zaključak ovog panela je bio da i u Srbiji postoji osnovni okvir za elektronsku trgovinu, ali su ipak prisutni i bitni nedostaci u vidu zastarelih finansijskih propisa, koji u značajnoj meri otežavaju ili čak potpuno onemogućavaju primenu određenih internet poslovnih modela. Ipak, možda najveće prepreke u vezi sa kupovinom na Internetu ostaju – strah od nepoznatog i manjak informacija.

Treći blok pod nazivom „Domen koji obećava“ tradicionalno je bio rezervisan za ugledne lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ sa životnim temama koje dobro ilustruju razne mogućnosti stvaranja kvalitetnih sadržaja, ali i poslovanja na globalnoj mreži. Ovaj blok vodio je Radomir Lale Marković, suosnivač i direktor content marketing agencije TAG Media.

Sa DIDS konferencije uživo je izveštavalo šest zvaničnih blogera čije tekstove možete pročitati na sledećim linkovima:

DIDS 2015 – U kom si internet filmu“ autor: Vladimir Stanković (@DedaBor)
DIDS 2015 – Dani internet domena Srbije“ autorka: Ivana Ćirković (@OrganVlasti)
#DIDS2015 oliko je bitan sadržaj i .RS domen za online poslovanje u Srbiji“ autor: Igor Tomić (@igorttomic)
Šta ste mogli o poslovanju da naučite na #DIDS2015 konferenciji?“ autor: Ivan Bildi (@Bildi13)
Uživo iz lokalne domendžinijce #DIDS2015“ autor: Branko Đurković (@plagosus)
Dan internet domena Srbije #DIDS2015“ autor: Vuk Stanković (@puskice)

RNIDS je jedina organizacija nastala iz srpske internet zajednice koja već nekoliko godina pomaže razvoj Interneta u Srbiji. Pored upravljanja nacionalnim internet domenima najvišeg nivoa, kao dodatni cilj ima upravo razvoj Interneta u Srbiji i, posebno, lokalnog sadržaja na njemu. „DIDS je najvidljiviji, a verovatno i najvažniji način na koji RNIDS okuplja zajednicu iz koje je nastao i pomaže joj u ostvarenju punih potencijala. Ove godine DIDS je dobio regionalni značaj kroz organizaciju Regionalnog internet foruma, drugog dana skupa, koji je ujedno i zvanični pripremni skup za ovogodišnji EuroDIG – Evropski dijalog o upravljanju Internetom, koji se održava u Sofiji“, rekao je Danko Jevtović, direktor RNIDS-a.

Ovogodišnja, šesta DIDS konferencija, dobila je podršku ICANN-a, vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom, što ju je upisalo u kalendar ovakvih konferencija na svetskom nivou.

Program DIDS 2015

09:30
Registracija posetilaca
10:00
Blok 1:
Gospodari Interneta

Promena u upravljanju Internetom zbog tranzicije IANA funkcije

Moderator: Vladimir Radunović, direktor programa sajber-bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija, Srbija

Iako mi, kao korisnici, svojim potrebama i interesovanjima svakako utičemo na to koji će se novi internet servisi razvijati, postalo je jasno da imamo ograničeni uticaj na važne politike (i prakse) vezane za sajber prostor, pre svega zaštitu podataka i privatnost, modele intelektualne svojine, nadzor nad elektronskim komunikacijama i kontrolu sadržaja.

Koliki je naš uticaj, međutim, na samo funkcionisanje Interneta – na upravljanje kritičnim resursima bez čega on ne bio jedinstvena velika, globalna, otvorena mreža koja je danas? Svaki put kada otvorimo veb stranicu, aplikaciju na telefonu ili pošaljemo poruku, „mreža“ proveri koji domen i koju IP adresu želimo da kontaktiramo, kako bi uspostavila komunikaciju. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese, i bez fer raspodele IP adresa milijardama povezanih uređaja na svetu – računarima, mobilnim uređajima, a sve više i „pametnim stvarima“ – Internet bi se rasparčao.

O tim funkcijama – znanim kao IANA funkcija – trenutno brine ICANN, globalna neprofitna organizacija iz Amerike, uz direktni nadzor Američke vlade. Ne još zadugo, jer bi od septembra ove godine nadzor nad ovim važnim funkcijama trebalo da bude prenesen na nekog drugog: ne na drugu državu, Ujedinjene nacije niti bilo kakav sličan entitet, već u ruke „svima nama“ – korisnicima, inženjerima, korporacijama, državama…

Da li je takav model potreban ili je bolje da države imaju globalnu odgovornost i superviziju? Da li je ovakav model fer i pruža jednake mogućnosti svim korisnicima na svetu? Da li je uopšte moguć ili bi se sve moglo raspasti? Kako bi model izgledao? Koje bi bile uloge svih nas, i kako bi ih sprovodili? Koliko je realno da će biti osmišljen do septembra, i šta ako ne bude? I gde smo tu mi, iz Srbije?

 

Uvodna reč

 

Učesnici

 

Snimak 1. bloka:

11:35
Kafe pauza
11:50
Blok 2:
Pozovi E radi trgovine

Pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski aspekti e-trgovine

Moderator: Miloš Petrović
veb preduzetnik i bloger, www.milosblog.com

U ovom bloku e-Trgovina biće sagledana iz svih važnih uglova – od tehničkog, preko pravnog i logističkog, do marketinškog. Učesnici u panel diskusiji su domaći stručnjaci iz ove oblasti, koji će prezentovati konkretna rešenja iz prakse i iskustva iz sopstvenih onlajn projekata.

 

Učesnici

 

Snimak 2. bloka:

13:30
Kafe pauza
13:50
Blok 3:
Domen koji obećava

Uspešni sajtovi i onlajn projekti na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ

Moderator: Radomir Lale Marković
suosnivač i direktor content marketing agencije, „TAG Media“

Treći blok DIDS-a je tradicionalno rezervisan za ugledne lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ. Predstavnici domaćih internet sajtova i onlajn projekata govoriće o svojim iskustvima i razvojnom putu.

 

Sajtovi i projekti:

 

Snimak 3. bloka:

15:30
Koktel

Učesnici DIDS 2015

Dušan Stojičević

Dušan Stojičević

Predsednik Upravnog odbora
RNIDS
Kultura poslovanja

Kultura poslovanja

www.kulturaposlovanja.rs
Blender Online

Blender Online

www.blenderonline.rs
Kreativni pokloni

Kreativni pokloni

www.kreativnipokloni.rs
Košulje

Košulje

www.kosulje.rs
Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

славним-прецима.срб
OK Matematika

OK Matematika

www.matematika.edu.rs
Edukacija

Edukacija

www.edukacija.rs
Papilotna

Papilotna

www.papilotna.rs
Once Upon a Time

Once Upon a Time

www.onceuponatime.rs
Goran Živković

Goran Živković

Vođa projekta sistema e-Trgovine eLakolije.rs
Dragan Timotijević

Dragan Timotijević

Administrator onlajn prodavnice www.eparhija.rs
Boris Ilić

Boris Ilić

Generalni direktor
Grand Investment
Radomir Lale Marković

Radomir Lale Marković

suosnivač i direktor, TAG media
Miloš Petrović

Miloš Petrović

Veb preduzetnik i bloger
Vladimir Radunović

Vladimir Radunović

Direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija
Leonid Todorov

Leonid Todorov

direktor, Udruženje nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona
Martin Bojl

Martin Bojl

Stariji savetnik za javne politike
Britanski nacionalni registar "Nominet"
Dušan Stojičević
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dusan_stojicevic.jpg

Dušan Stojičević je aktuelni predsednik Upravnog odbora Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), čiji je član od 2011. godine. Bio je aktivan član Radne grupe za izradu Etičkog kodeksa (2011. i 2012) i Radne grupe za izradu Nacrta Pravilnika za registraciju ćiriličkog internet domena Srbije (2010) kada je bio direktno uključen u pokretanje srpskog ćiriličkog nacionalnog internet domena .СРБ.

Ima dugogodišnjeg iskustva u novinarstvu kao glavni i odgovorni urednik „Sveta kompjutera“ – jednog od najstarijih kompjuterskih magazina u bivšoj Jugoslaviji. Karijeru je započeo kao autor saradnik 1987. godine, da bi 2003. postao urednik rubrike, a zatim i glavni i odgovorni uredik 2005. Diplomirao je elektrotehniku i aktivan je član Saveza inženjera i tehničara Srbije.Preuzmite prezentaciju učesnika
Kultura poslovanja
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/kultura_poslovanja.jpg

Blog je posvećen nastojanju da se podigne nivo svesti o važnosti poslovne kulture organizacija, kao i pojedinaca.

Blender Online
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/blender.jpg

Sajt namenjen ženama, nastao sa idejom da se prvo bira očima, kao što to obično danas biva u novinarstvu, posebno kada je reč o veb prostoru. Uz stalno rastući broj sadržaja na vebu, urednice su rešile da naprave neku vrstu pregledne prečice do konkretnih, najkvalitetnijih sadržaja koji su ljudima zanimljivi i poučni.

Kreativni pokloni
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/kretaivni_pokloni.jpg

Portal koji se bavi prodajom originalnih i praktičnih artikala, osmišljen tako da nadahne kupca koji je u potrazi za jedinstvenim poklonom. Dobro dizajniran i osmišljen sajt ima šaroliku ponudu, od kancelarijskog materijala, do modnih aksesoara vanserijskog dizajna i namene.

Košulje
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/kosulje.jpg
  • Učesnik: Dragana Milanović
  • Funkcija: product manager
Bori se sa Borisom da ponovo prohoda
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/borise.jpg
  • Učesnik: Boris Stoiljković
  • Funkcija: rukovodilac projekta

Sajt ima za cilj humanitarnu akciju – prikupljanje sredstava za lečenje Borisa Stoiljkovića koji je nesrećnim slučajem dobio kvadriplegiju. Osim prilike za donaciju, preko sajta mogu da se naruče i različiti predmeti čijom kupovinom se takođe donira u istu svrhu.

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/preci.jpg

Sajt je osmišljen kao galerija, otvorena 2014. povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata. Osnovan je od strane Saveza potomaka ratnika 1912-1920. i bavi se prikupljanjem dokumenata, razglednica i fotografija iz ovog perioda, kako bi se slavilo i očuvalo sećanje na njegove aktere. Između ostalog, projekat sarađuje sa Ministarstvom spoljnih poslova i Srpskom pravoslavnom crkvom.
Predstavnik: Aleksandar Vasilić, rukovodilac projekta.

OK Matematika
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/matematika.jpg

Sajt je inovativno pedagoško i tehnološko rešenje koje pomaže ljudima da nauče, razumeju i savladaju matematiku. Tehnološka platforma „Beehive“ koristi da putem Interneta učini dostupnim hiljade matematičkih filmova, veliki broj pitanja, testova i provera znanja, pomoćnih materijala i ostalih didaktičkih sredstava. Omogućava i izvođenje nastave na Internetu, interaktivan kontakt sa profesorima, planiranje vremena i zakazivanje časova.

Edukacija
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/edukacija.jpg

Sveobuhvatna platforma koja sadrži korisne tekstove, linkove i uputstva za sve teme povezane sa obrazovanjem: bazu škola i fakulteta, uputstva za studiranje u inostranstvu, stipendije, prakse, poslove. Osim toga, tu su i dodaci o zdravlju, saveti za roditelje i brojne zanimljivosti.

Papilotna
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/papilotna.jpg

Sajt o modi, lepoti i trendovima, namenjen i ženama i muškarcima. Izdvaja ga originalan sadržaj i lični pogled autora na navedene teme.

Lepotica
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/lepotica.jpg
Once Upon a Time
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/onceuponatime.jpg

Blog je namenjen svima koji vole pripovedanje, pisanje, govorništvo, javni nastup i kreativnost. Zbirku interesantnih i korisnih tekstova piše Snežana Subotić, frilens PR menadžer, trener i PR menadžer Creative Office – Centra poslovnih veština, organizator i predavač u Školi za planiranje i organizaciju događaja.

Goran Živković
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/goran_zivkovic.jpg
  • Funkcija: vođa projekta sistema e-Trgovine eLakolije.rs
  • Funkcija: sistem analitičar – projektant
  • Organizacija: „Univerexport“

Goran Živković je završio specijalizaciju iz oblasti elektronskog poslovanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Trenutno radi kao sistem analitičar – projektant u Sektoru za informacione i komunikacione tehnologije kompanije „Univerexport“. Bavi se upravljanjem projektima, poslovnom primenom Interneta, reinženjeringom poslovnih procesa, razvojem i održavanjem informacionih sistema (ERP, WMS i BI).

Dragan Timotijević
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dragan_timotijevic.jpg
  • Funkcija: administrator onlajn prodavnice www.eparhija.rs

Dragan Timotijević je inženjer informatike iz Kragujevca koji je informatičku karijeru započeo 1989. u kompaniji „Zastava – Iveko kamioni“. Radio je na poslovima razvoja i održavanja softvera za upravljanje proizvodnjom. Osnivač je prvog komercijalnog sajta o Kragujevcu 1999. Pored rada na internet prodavnici Eparhije šumadijske Srpske pravoslavne crkve, www.eparhija.rs, vlasnik je i administrator onlajn prodavnice www.samousluga.rs.

Miloš Milić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/milos_milic.jpg
Boris Ilić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/boris_ilic.jpg

Boris Ilić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao jedan od najboljih studenata. U kompaniji NIS – „Jugopetrol“ počeo karijeru kao programer, prošao sedam hijerarhijskih nivoa i došao do pozicije pomoćnika zamenika generalnog direktora.

Osnivač i organizator IT konferencija u naftnoj privredi i petrohemiji „YUNG-info“. Radio kao rukovodilac u najvećim stranim i domaćim kompanijama: „Tetrapak“, Kombinat aluminijuma Podgorica, „Moć prirode“, „MK Commerce“ i „Rodić MB Bottling Business“. Radio kao konsultant za „ExxonMobil“, „IniTel“, „Sfera Computers“, „Inel“, „Pegasus Computers“… Kao suvlasnik kompanije „Smart Click napravio web shop www.kupujem.rs.

Implementirao najzahtevnije strane i domaće ERP-ove: SAP, Navision, Scala, PeopleSoft… Trener je i konusltant za izradu biznis planova, budžeta i finansijskih analiza za mala i srednja preduzeća i predavač na kursevima iz prodaje, finansija i opšteg upravljanja.

Dragan Varagić
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dragan_varagic.jpg
Radomir Lale Marković
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Moderator Bloka 2

Radomir Marković je suosnivač i direktor agencije „TAG media“, nastale iz „IT TV produkcije“, nezavisne produkcijske kuće osnovane 2003. Kao magistar televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva, Lale Marković je dugogodišnji voditelj i urednik popularne televizijske emisije „eTV“, koja donosi najnovije vesti sa IT tržišta, a od prošle godine je autor emisije „eJutro“, najgledanije IT emisije na našim prostorima.

Paralelno sa TV aktivnostima, uređuje i liveTV portal, prvu internet televiziju u Srbiji. Član je Srpske asocijacije menadžera i Američke privredne komore u Srbiji.

Miloš Petrović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/milos_petrovic.jpg

Miloš Petrović je diplomirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 2008. na smeru Informacioni sistemi i tehnologije. Radio u kompaniji „Trident Media Group“, a aprila 2010. otvara svoju agenciju „Mweb“, koja se bavi izradom veb sajtova i internet marketingom. Novembra 2010. pokreće specijalizovani sajt za wellness i spa centre wellness-spa.rs, a tri godine kasnije i sajt SpaHoteli.rs.

Na Fakultetu organizacionih nauka, kao saradnik u nastavi, radio je na predmetima Elektronsko poslovanje i Internet tehnologije. Bio je i predavač na UNS-ovoj Školi veb novinarstva, Konferenciji „PRilika“, Školi novinarskog preduzetništva Fondacije „Konrad Adenauer“, Školi digitalne komunikacije agencije „Represent“, Konferenciji e-Turizam… Organizovao je Konferenciju „WebDan“, 2013. i 2014.

Vladimir Radunović
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Moderator panela: (Dobar) sluga / (loš) gospodar: internet

Vladimir Radunović je predavač i direktor obrazovnih programa iz oblasti upravljanja Internetom, sajber-bezbednosti i e-diplomatije pri međunarodnoj nevladinoj instituciji „Diplo Foundation„.

Bio je član Savetodavnog odbora (Advisory Board) Globalnog foruma za sajber-ekspertizu (Global Forum on Cyber Expertise), a bio je član Savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum). Profesionalni fokus mu je na politikama Interneta i širokopojasnog pristupa, sajber-bezbednosti, neutralnosti i otvorenosti mreže, e-diplomatiji i e-učešću, obrazovanju i izradnji kapaciteta institucija i donosioca odluka u oblasti Interneta.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odbranio master iz savremene diplomatije na Univerzitetu na Malti, a trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti sajber-bezbednosti.

Žan-Žak Sael
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/zan_zak_sael.jpg
Leonid Todorov
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
BLOK 3

Leonid Todorov je stekao diplomu magistra lingvistike na Moskovskom državnom pedagoškom univerzitetu, a završio je postdiplomske studije iz oblasti međunarodnih odnosa, menadžmenta i poslovnog liderstva i ekonomije u Danskoj, na Tajvanu i u SAD.

Od početka ruskih reformi, tokom više od deset godina bio je na položaju šefa kabineta premijera Jegora Gajdara. Njegova biografija takođe uključuje privatni sektor i akademske aktivnosti.

Koordinacionom centru za .RU domen najvišeg nivoa se pridružio 2008. godine, na funkciji Direktora za spoljne odnose i učestvovao je u uspešnom uvođenju ćiriličnog IDN nacionalnog domena najvišeg nivoa .РФ i otvaranju novih generičkih domena najvišeg nivoa . DETI (deca) i .TATAR.

U februaru 2015. godine postavljen je za direktora Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona (APTLD).

Kao član Organizacionog komiteta RIGF, Leonid je takođe učestvovao u organizaciji i promociji Ruskog foruma o upravljanju internetom kao najvećeg događaja te vrste širom Istočne i Centralne Evrope i prostora bivšeg SSSR-a. On je takođe deo Višepartnerske nadzorne grupe Azijsko-pacifičkog regionalnog foruma o upravljanju internetom (APrIGF). U periodu 2013-2014, učestvovao je u ISOC Poslovnom savetu, a trenutno je član CCNSO ICANN-ovog Saveta za strateško i operativno planiranje, kao i posmatrač u CCNSO savetu.

Leonid je član nastavnog osoblja u Evropskoj letnjoj školi o upravljanju internetom.

Njegov fokus su rad nacionalnih domena najvišeg nivoa, upravljanje internetom, novi generički domeni najvišeg nivoa, javna politika i međunarodna saradnja u oblasti IKT-a i sajber bezbednosti. Autor je i koautor velikog broja publikacija na ovim temama i govorio je na više nacionalnih i međunarodnih događaja.

Martin Bojl
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/martin_bojl.jpg

Martin Bojl se 2008. pridružio „Nominet“, nacionalnom registru .UK internet domena. Trenutno se bavi međunarodnim aspektima upravljanja Internetom. Ranije je radio u Vladi Velike Britanije na pitanjima međunarodne saradnje u oblasti Interneta i bio angažovan u okviru Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS).

Martin predstavlja „Nominet“ u Britanskom forumu za upravljanje Internetom. Član je ICANN-ove Radne grupe za koordinaciju procesa prenosa nadzora nad funkcijama IANA sa Vlade SAD na globalnu internet zajednicu, kao i Radne grupe za izradu predloga tranziciju domenskih funkcija IANA.